BIH

Ef. Velić za Avaz.ba: S Hidžrom islam zasjao kao sunce na horizontu

Piše: Aldin TIRO

20.9.2017

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas s akšam-namazom nastupa Nova 1439. hidžretska godina, a prvi dan te nove godine je 21. septembra, to jeste 1. Muharrema 1439. hidžretske godine. 

Hidžra znači seoba poslanika Muhammeda a.s. i njegovih prijatelja, ashaba, iz Meke u Medinu 622. godine i predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizirana i odgovorna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

Prelaz iz stare u novu godinu

Nova hidžretska godina za sve muslimane svijeta predstavlja, u kalendarskom smislu prelaz, iz stare u novu godinu, u kontekstu muslimanskog računanja vremena i njihove ere, kazao je za Avaz.ba Muhamed efendija Velić, imam džamije u sarajevskom naselju Stara Breka. 

- Ona je vrijednost koju muslimani cijeloga svijeta obilježavaju na prikladan način, čuvajući je kao tradicijsku vrijednost i tekovinu. Njena središnja tačka ili osa oko koje se kalendarsko, ali i svetopovijesno vrijeme "okreće" je Hidžra, te se ona zbog toga i zove hidžretska godina - kazao je Velić.



Ef. Velić: Tradicijska vrijednost i tekovina

Kako je naglasio, veličina i značaj Hidžre jeste preseljenje Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu.

- Oni su ostavili rodnu Mekku i sve u njoj - zbog vjere. Preseljenja mogu biti teška, bolna i traumatična, ali uvijek porađaju novi život i otvaraju nove horizonte. U historiji islama, Hidžra je jedan od najznačajnijih događaja, ona je svetopovijesna dijelnica i s pravom su je muslimanski učenjaci uporedili sa fenomenom izlaska sunca u prirodi. S Hidžrom je islam u potpunosti zasjao kao sunce na horizontu - ističe Velić.

Intimna porodična veselja

U Bosni i Hercegovini hidžretska godina se uvijek obilježavala na prikladne i dozvoljene načine.

- Zavisno od mjesta do mjesta, od zemlje do zemlje, negdje se tome daje više pažnje a negdje manje, no, koliko su važna ta društvena i kolektivna obilježavanja, koliko su lijepi i svečani vatrometi i okićene ulice, utoliko su važniji porodični ambijenti i ta intimna porodična veselja - kaže Velić i posebno ističe na koji način je lijepo ovaj događaj provesti:

- U ibadetskom smislu, kao i svaku drugu, jer ta noć nema neki posebni značaj u svetom i ibadetskom kontekstu, ali u tradicijskom smislu lijepo je to porodično obilježiti, uz slatke delicije i lekcije iz svete historije - zaključio je Velić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.