BIH

Nastavak suđenja Radeljašu: Efendić naručio i platio novcem građana privatnu reviziju pa prijavio "kriminal" Tužilaštvu BiH

S. Saletović/Avaz.ba

M. AŠČIĆ

22.9.2017

U nastavku suđenja Esedu Radeljašu i drugima jutros je u Kantonalnom sudu u Sarajevu iz trećeg puta saslušan svjedok optužbe Semir Efendić, aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Efendić se, podsjećamo, na protekla dva suđenja nije pojavio u sudnici, jednom jer nije bio obaviješten, a drugi put jer je bio na službenom putovanju u Turskoj.

Ovaj svjedok  jutros je na direktna pitanja tužioca Senada Osmića većinom odgovarao s "logično", "ne sjećam se" i "tako je bilo".

On je prije početka svjedočenja kazao da je u novembru 2012. imenovan za načelnika Općine Novi Grad, a da je u periodu, koji je predmet optuženja 2007.-2010., kako je pojasnio, bio student i nije ni bio u BiH nego na, kako je rekao, postdiplomskom studiju.


Kontradiktoran iskaz

Efendić je danas potvrdio da je nakon preuzimanja dužnosti načelnika, naručio privatni revizorski izvještaj jer je, kako je kazao, prijašnji načelnik bio iz druge stranke i da bi on utvrdio šta je i kako rađeno.

Svjedok je ispričao sudskom vijeću da je na osnovu ovog privatnog revizorskog izvještaja koji je naručen putem javnih nabavki, i koji je plaćen novcem poreznih obaveznika, podnio prijavu Tužilaštvu BiH da se provjere sve okolnosti, koje su predmet današnjeg optuženja.

Inače, zanimljivo je da je na osnovu iskaza Efendića u Tužilaštvu KS proširena istraga na bivšeg načelnika Damira Hadžića, danas optuženog.

No, tužilac Osmić tri puta je upozorio Efendića da je tokom istrage Tužilaštvu tvrdio jedno, a na suđenju drugo, ukazujući na kontradiktornosti.

Na pitanje Osmića je li Efendić vidio cijenu kvadrata po kojoj je Općina dala zemljište Radeljašu, načelnik je rekao da to nije pratio, ali ga je tužilac upozorio da je u izjavi rekao da je "zemljište kupljeno za 50.000 KM, a vraćeno za 1,3 miliona“.

Inače, ovaj svjedok  danas je u više navrata rekao da je on magistar Javne uprave, te je više puta ponovio da nije, ni stručnjak, ni pravnik, te da ne poznaje procedure upravnih postupaka. On je kazao da je bukvalno iz Arhiva Općine uzeo ovaj predmet i ustupio ga u nadležnost Tužulaštva BiH.

Na pitanje da li mu je poznato na osnovu čega je isplaćena naknada Radeljašu, on je rekao "na osnovu sporazuma o naknadi", na šta je Osmić rekao da je u iskazu Tužilaštvu tvrdio drugačije.

Na upit Radeljaševog advokata, Muhidina Kape, da li mu je poznato da je istraga u ovom predmetu pokrenuta na osnovu druge prijave, a ne njegove, Efendić je odgovorio potvrdno.

Kapu je zanimalo da li Efendć zna za postupke i propise po kojima je kupljeno zemljište za 50.000, a kasnije plaćeno za 1,3 miliona KM.

On je odgovorio "ne znam, bilo je puno toga".

Advokaticu optuženog Nedžada Kapetanovića, Sabinu Hota-Ćatović zanimalo je kako je Efendić mogao naručiti privatni revizorski izvještaj i da li je uopće bio ovlašten da to uradi.

On je dogovorio sa „da“. No, na njeno pitanje zna li da je Ured za reviziju institucija u FBiH koja radi po planu i programu i da je jedini ovlašten da vrši reviziju državnih institucija, načelnik je kazao „Mi smo imali neku potrebu da je naručimo“.

Ona je konstatirala da je naručena revizorska kuća, koja se bavi revizijom privrednog društva, a ne Općine, na šta je Efendić odgovorio da je i Općina finansijska institucija.

Ovaj svjedok je dogovorio i da je prvi put rađena privatna revizija u Općini Novi Grad.

Kredibilitet svjedoka

Adokata je zanimalo i da li je na istom zemljištu, koje je predmet optuženja, trebala biti smještena Ambasada Rusije.

Svjedok je kazao da o tome ne želi govoriti. Ovakav odgovor Ćatović je ocijenila kao nesaradnju, kazavši Sudu da ukazuje na kredibilitet svjedoka i da ne želi da odgovara na ovo pitanje jer misli da će ga to izložiti krivičnom gonjenju.

Davor Martinović, advokat optuženog Damira Hadžića, pitao je danas Efendića ostaje li pri tome, a što je više puta javno izjavio, da ne vjeruje Tužilaštvu KS, na što je svjedok odgovorio da se ne sjeća da je nešto tako rekao.

Efendić je nakon toga odgovorio da više vjeruje Tužilaštvu BiH, a ne Tužilaštvu KS.

I optuženi Hadžić imao je pitanje za načelnika Efendića. On je, između ostalog, upitao svjedoka zna li da je istraga koju je prijavio Tužilaštvu BiH ugašena na osnovu njegove izjave date TVSA krajem 2016., u kojoj je Efendić, kako je citirao Hadžić, precizno izjavio, ova istraga je ugašena.

Hadžić danas nije imao primjedbe na svjedočenje Efendića, kazavši da je njegov današnji iskaz u velikoj mjeri kontradiktoran sa iskazima koje je dao Tužilaštvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.