BIH

Okrugli sto u Banjoj Luci: Rasprava o transparentnosti javnih preduzeća

G. D.

29.9.2017

Portparol Transparency International u BiH (TI BiH) Ivana Korajlić rekla je danas u Banjoj Luci, na okruglom stolu da javna preduzeća u BiH ne poštuju Zakon o slobodi pristupa informacijma.

- Novinari teško dolaze do informacija, ne samo o ugovorima o javnim nabavkama, nego i o osnovnim pokazateljima, kao što su finansijski izvještaji ili naknade za upravne i nadzorne odbore. Zbog toga ne postoje adekvatne informacije o poslovanju javnih preduzeća i uzrocima lošeg poslovanja ovih kompanija - istakla je Korajlić.

Ona je dodala da je istraživanje koje je TI uradio sa poslovnim portalom capital.ba pokazalo da se ugovori najveće vrijednosti sklapaju sa firmama koje su bliske vlasti ili su u vlasništvu rođaka najviših nosilaca vlasti.

- Otkrili smo i konkretne primjere sukoba interesa gdje se ugovori dodjeljuju članovima Nadzornog odbora ili zaposlenima u javnim preduzećima. Istraživanje koje smo objavili dovelo je do toga da neki ugovori budu i poništeni - rekla je Korajlić.

Glavni i odgovorni urednik portala capital.ba Siniša Vukelić rekao je da su capital i TI nekoliko mjeseci radili na istraživanju o kršenju Zakona o javnim nabavkama.

- To je mukotrpan posao. Oni uporno ignorišu vaša pitanja, a čak i ako odgovore ne baziraju odgovore na vašim pitajima, nego odgovaraju ono što oni misle da treba biti objavljeno. Dobili smo nekoliko primjera gdje možemo osnovano sumnjati da postoji mogućnost dogovora ugovornog organa i javnog preduzeća. Jedan od karakterističnih primjera je gdje zet predsjednika RS napravio uspješnu firmu preko koje isporučuje robu za brojna komunalna preduzeća u RS. Zanimljivo je da i zet Bakira Izetbegovića ima sličnu firmu i isporučuje robu i usluge firmama iz komunalne djelatnosti, tako da je bilo dosta konkretnih primjera gdje postoji sumnja da su te firme osnovane upravo da bi prko njih izvlačili novac iz javnih preduzeća - kazao je Vukelić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.