BIH

I pored velikog broja turista koji posjećuju BiH: Džeparenje i taksi službe predstavljaju ozbiljan problem

Piše: Aldin TIRO

4.10.2017

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo prave ekspanzije i turističkog procvata koje je doživjela Bosna i Hercegovina, a samim time i glavni grad BiH.

Prema podacima Agencije za statistku BiH u prvih sedam mjeseci ove godine našu zemlju je posjetilo preko 700 hiljada turista, što je više za 13,8 posto i 1.475.558 noćenja, što je više za 12,9 posto u odnosu na isti period 2016. godine.

Nemile scene

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (12,5), Srbije (8,7), Turske (8,0), Ujedinjenih Arapskih Emirata (5,6) Italije (5,2), Slovenije (5,1), Poljske (4,9) i Njemačke (3,7 posto), što je ukupno 53,7 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 46,3 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ipak i pored ovih ohrabrujućih podataka, veliki broj turista se tokom posjete Sarajevu suočava sa nemilim scenama, koje nam sigurno ne idu u prilog.

Džeparenje, preskupe vožnje taksijem, konstantne redukcije vode, ali i nerijetko nekorektno ponašanje uposlenika GRAS-a prema turistima, su normalne stvari koje se dešavaju često, a prema nekim naznakama neće brzo ni prestati.

Javna je tajna kako se sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu vožnje taksijem naplačuju i do 80 KM do centra grada!

Iz Turističke zajednice na naše upite nisu odgovarali, dok su iz Udruženja turističkih vodića kazali kako najveći problem za veliki broj turista koji posjećuju Sarajevo predstavlja džeparenje.

- Najveći problem za turiste koji dođu da uživaju u ljepotama glavnog grada BiH jeste sigurno džeparenje. Tu svakako moramo dodati i pojedine taksiste, koji voze turiste bez upaljenog taksimetra i žargonski rečeno "odokativno" naplačuju vožnje - kazali su nam iz Udruženja turističkih vodića KS.

Bitniji dokumenti od novca

Također, turistički radnici upozoravaju da bi se broj turista u narednom periodu mogao prepoloviti upravo zbog ovih nemilih scena ukoliko se nešto ne promijeni.

- Treba ovdje formirati inspekciju da uradi dobar posao. Treba nam edukacija, i jednostavno treba nam više ljudi u turizmu. Džeparošima se očito ne može stati u kraj i zbog toga Udruženje turističkih vodića KS daje po 10 KM za vraćanje dokumenata turistima koje neko nađe. Njima su vjerujte, dokumenti mnogo bitniji od novca - kažu iz Udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.