BIH

Poznat identitet poginulog u rudniku u Brezi: Evo šta je o tragediji rekao ministar Džindić

A. Kovačević/Avaz.ba

Piše: A. K. - J. B.

10.10.2017

Bosnu i Hercegovinu jutros je potresla vijest o pogibiji rudara u Rudniku mrkog uglja ''Breza''. 

Naime, jutros u 4.20 sati došlo je do nesreće u rudniku u kojoj je poginuo 28-godišnji Aldin Zukić. 

Zukić je u rudniku bio zaposlen od 2009. godine, a prije četiri mjeseca  počeo je raditi u novom pogonu. 

Saučešće porodici

Za portal Avaz.ba, Nermin Džindić, federalni ministar energetike i rudarstva, kazao je da je potresen ovim incidentom, te da se Vlada mora pobrinuti da do ovakvih nesreća više ne dođe.

- Želim da izrazim saučešće porodici poginulog rudara. Bio sam na licu mjesta, zajedno sa insprektorom i tehničkim direktorom i drugim osobljem u rudniku ''Breza'', gdje smo razmijenili osnovne informacije zbog čega je došlo do nesreće. Riječ je o klasičnoj nesreći, tu su inspektori koji će nakon uviđaja dati generalni izvještaj, pa će svi drugi organi i institucije obaviti istragu o tome šta se danas desilo. Istina je da se ovakve nesreće redovno dešavaju u rudniku, ali nažalost,to je takav posao gdje su nesreće česte i moguće. Vlada Federacije i ministarstvo čine sve da dođe da smanji  broj nesreća i da sigurnost rudara u rudnicima podignemo na veći nivo, moramo se pobrinuti da se u budućnosti takve stvari ne dešavaju - kaže Džindić.   


Nermin Džindić, federalni ministar energetike i rudarstva. Nermin Džindić, federalni ministar energetike i rudarstva

Već se razgovaralo o nekoliko investicionih ciklusa koji bi trebali modernizirati rudnike i donijeti savremenu opremu, međutim, kako je poznato, postoji nekoliko sporova na raznim stranama koji to onemogućavaju, kako ministar Džindić kaže, ovo je politički problem.

- U nekoliko rudnika, gdje imamo jako dobru saradnju sa menadžmentom, to funkcionira besprijekorno, te su u zadnje dvije godine unaprijeđena dva rudnika. Elektroprivreda je u značajnoj mjeri investirala u dodatnu opremu u značajnoj mjeri, sa kojom je automatski došlo do bolje sigurnosti rudara. S druge strane, imamo određen broj rudnika, gdje zbog političkih problema imamo usporen investicioni ciklus pa smo od planiranih 100 posto investicija za sada investirali procentualno 15 posto. U nekim rudnicima, kao što je naprimjer ''Kreka'', imamo neke probleme koje pokušavamo na neki način, ako ne riješiti onda ublažiti i doći do 60 posto realizacije plana - nastavlja Džindić. 


Investicioni ciklus

Na pitanje ko tačno pravi probleme, ministar nije mogao odgovoriti, te da ''Breza'' nije jedan od "problematičnih" rudnika.

- U rudniku ''Breza'' nema tih problema. Probleme većinom prave uprave, odnosno određeni izvršni direktori i neslaganje onih koji su zaduženi za investicione cikluse, za donošenje odluka i za pripremu dokumentacije. Ukoliko tu postoji blokada, problem do Upravnog odbora ne može proći i ne može pokrenuti investicioni ciklus - završava ministar.

Izvršni direktor za asistentske poslove društva Rudnika mrkog uglja "Breza", Amir Kulaglić, ističe da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik.

- Nažalost, prilikom obavljanja radova čišćenja došlo je do uvlačenja radnika u povratnu stanicu na mašini pri čemu je zadobio fatalne povrede. Ovo je veliki gubitak za preduzeće i volio bih da vam se ovdje nekom drugom prilikom obraćam. U ovom trenutku, mogu reći da je ovo žestok udarac za rudnik "Breza", te kako je ministar rekao, moramo poraditi na mjerama sigurnosti kako se ovo ne bi ponovo desilo - kazao je Kulaglić. 

Kulaglić ističe da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik. Kulaglić ističe da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.