BIH

Adaptacija prostorija u Mostaru: Dok penzioneri gladuju, Zavod kupuje tepihe za 10.000 KM!

Penzioneri u sve težem položaju

Piše: A. NUHANOVIĆ

12.10.2017

 #mehmedalija rapa#  

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) 10.000 maraka planira potrošiti za nabavku novih tepiha za prostorije službe u Mostaru. Za nove tepihe, iako Zavod grca u dugovima te je u dubiozi 198 miliona i za isplatu penzija svaki mjesec posuđuje od „BH Pošte“ 30 miliona KM, već je raspisan tender, a rok za učešće je 27. oktobar.

Povećanje penzija

Prostirke od 10.000 KM nabavljaju iako se zna da penzioneri, njih čak 410.000, ovih dana grčevito traže da novi zakon o PIO, koji nije mijenjan 18 godina i koji je već dvaput oboren u Parlamentu FBiH, konačno ugleda svjetlo dana. Jer, donošenjem zakona jedino je moguće doći do povećanja penzija za deset posto, što bi mnogima od njih puno značilo, s obzirom na to da 326 KM mjesečno prima njih 270.000.

Tim novcem, dok plate režije, kupe lijekove i hranu, kažu, ne mogu zakrpati ni stare pocijepane pantalone, a o novima i ne sanjaju. Penzioneri su ogorčeni te poručuju da se manipulira njima.

Rapa: Ne treba trošiti mnogo novca na adaptaciju prostorija

Niska primanja

- Svaki penzioner, s obzirom na niska primanja, rekao bi da je bruka što troše tolike pare. Ali, ja kao neko ko je vidio te prostorije, ne samo u Mostaru nego i u Zenici, stava sam da su neuslovne i da ih treba adaptirati. Naravno, pritom treba voditi računa da se ne troši puno para, da to ne bude najskuplje – kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH.

Dodaje da je sjednica Izvršnog odbora Saveza planirana za 16. oktobar.

- Na toj sjednici donijet ćemo odluku o protestima, koje smo ranije najavili za 25. oktobar. S obzirom na to da zakon neće biti usvojen do 15. oktobra, kako je dogovoreno, teško da ćemo ovaj put odgoditi masovni izlazak penzionera na ulicu - kazao je Rapa.

  

Pismo bez odgovora  

Otkrio je i da među predstavnicima vlasti ne postoji dogovor o zakonu, iako su ranije imali obećanja da će se ovo pitanje riješiti u ovom mjesecu.

- Dan nakon sastanka kolegija Vlade i oba doma Parlamenta FBiH uputio sam pismo premijeru i resornom ministru da nam odgovore šta je sa zakonom, dokle su došli pregovori. Još nikakav odgovor nemamo - ističe Rapa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.