BIH

Rok za izmjenu neustavnih odredbi: Do 12. decembra moraju se izmijeniti Krivični i Zakon o OSA-i

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

16.10.2017

Ustavni sud BiH još 12. juna dostavio je Parlamentarnoj skupštini BiH svoju odluku od 1. juna donesenu po apelaciji Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma, o ocjeni ustavnosti Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i Zakona o krivičnom postupku.

Provedene mjere  

Ustavni sud BiH u dostavljenoj odluci, u koju je „Avaz“ imao uvid, traži od Parlamentarne skupštine BiH da odredbe Zakona o OSA-i i Krivičnog zakona BiH uskladi s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, i to najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dobivanja odluke.

S obzirom na to da je odluka dostavljena 12. juna, to znači da je rok za izmjene neustavnih odredbi 12. decembar. Od Parlamenta BiH zatraženo je i da po isteku roka obavijesti Ustavni sud BiH o provedenim mjerama radi izvršenja ove odluke.  



Faksimil odluke Ustavnog suda BiH: Nalog Parlamentu BiH da uskladi zakone

Faksimil odluke Kolegija PD PSBiH: Poslali zahtjev Vijeću ministara 

No, kako saznaje „Avaz“, u vezi s provedbom ove odluke skoro ništa nije urađeno. Tek je Kolegij Predstavničkog doma BiH na sjednici održanoj 4. jula od Vijeća ministara zatražio da izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Zakona o OSA-i i Krivičnog zakona.

Od tada do danas prošlo je više od tri mjeseca, a izmjene zakona nisu došle ni pred poslanike niti pred delegate PSBiH, čime bi van snage bile stavljene sporne zakonske odredbe koje obavještajnim, policijskim i pravosudnim zvaničnicima omogućavaju kršenje osnovnih ljudskih prava.

Politički obračuni

Među njima je i odredba člana 78 Zakona o OSA-i, koji se odnosi na nalog za prisluškivanje telefonskih razgovora. Van snage morat će se staviti odredba prema kojoj je produženje naloga za prisluškivanje kako propisuje sadašnji neustavni zakon ostavljeno na proizvoljnu procjenu sudije.

U ovom trenutku čak niko ne može garantirati da li se ove mjere, koje su u BiH često korištene za političke obračune, i dalje koriste i primjenjuju. To se ne zna ni za tri stava iz člana 84 Zakona o krivičnom postupku BiH, koji su, također, proglašeni neustavnim.


Zloupotrebe nas koštale 25 miliona KM!


Činjenica je da je mnogima zbog zloupotrebe Zakona o OSA-i i Krivičnog zakona šteta već nanesena. Mnogi su zbog toga i tužili nadležne institucije i dobili presude koje su budžete na svim nivoima od 2011. do 2017. koštale oko 25 miliona KM! 


Kriminalci više ne mogu biti svjedoci i stjecati imunitet


Sudska odluka podrazumijeva i da se konačno briše zakonska mogućnost da glavni tužilac i okorjelim osuđenim kriminalcima daje status svjedoka, imunitet i slobodu. 

Ako se Parlament BiH i Vijeće ministara ogluše na nalog Ustavnog suda, sporne i neustavne odredbe Sud će po automatizmu nakon isteka roka od šest mjeseci staviti van snage, tako da su sva opiranja provedbi ove odluke uzaludna.

No, pitanje je hoće li neko kriminalce oslobađane zloupotrebama vratiti iza rešetaka i hoće li iko od korumpiranih tužilaca koji su im omogućili slobodu odgovarati zbog zloupotreba zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.