BIH

Predstavnički dom PSBiH: Nepostojeće terorističke prijetnje u Trebinju?

S. D.

25.10.2017

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. U toku je postavljanje poslaničkih pitanja članovima Vijeća ministara BiH.

Aleksandra Pandurevć pitala je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da li na području Trebinja djeluju neki ekstremni pokreti i jesu li oni prijetnja sigurnosti. 

Ministar Mektić kazao je da Ministarstvo sigurnosti i policijsko-sigurnosne agencije ne raspolažu takvom informacijom te da na području Trebinja nema nikakavih prijetnji od terorizma. 

Pandurević je kazala da je i očekivala takav odgovor, a pitanje je, kako kaže, postavila kako bi se umirila javnost u Trebinju. 

Ona je pojasnila da su lokalne vlasti u tom gradu nedavno odgađanje održavanja jednog sportskog događaja, tačnije košarkaškog kampa, opravdali riječima da to čine zbog terorističkih prijetnji. Sada je, kazala je Pandurević, potvrđeno da vlasti u Trebinju svoju nesposobnost pokušavaju opravdati nepostojećim terorističkim prijetnjama.


Ljudska prava Fate Orlović

Denis Bećirović, poslanik SDP-a, uputio je pitanje ministrici za ljudska prava i izbjeglice, Semihi Borovac, šta Ministarstvo, na čijem je ona čelu, čini da zaštiti ljudska prava nane Fate Orlović.

Bećirović je podsjetio na dugogodišnju bezuspješnu borbu Orlović, koja je, kako je kazao, postala simbol borbe za svoju imovinu. Bećirovića je zanimalo šta su bh. institucije, naročito resorno ministarstvo, konkretno učinili za ovu povratnicu na čijem je zemljištu i njenoj privatnoj imovini bespravno sagrađena crkva.

No, Bećirović nije bio zadovoljan odgovorom koji mu je dao zamjenik ministrice za ljudska prava Predrag Jović, te je tražio da mu se u roku 30 dana na njegovo pitanje dostavi pismeni odgovor s konkretno pobrojanim mjerama koje se provode na zaštiti ljudskih prava nane Fate Orlović

Na dnevnom redu sjednice nalaze se, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, za koji Vijeće ministara BiH traži da se razmatra po hitnom postupku.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, kao i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, zatim Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Poslanici bi trebali razmatrati i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2016. godinu, kao i Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini.

Mirsad Đonlagić, poslanik SBB-a, u svom pitanju upućenom ministru civilnih poslova Adilu Osmanoviću aktuelizirao je probleme u visokom obrazovanju u BiH.

Đonlagić je, naglasivši da je svjestan nadležnosti Ministarstva kada je u pitanju obrazovanje, ipak ukazao na to da se o problemima, naročito u visokom obrazovanju mora razgovarati i na nivou državnih institucija i da zakoni i postoje da bi se mogli mijenjati.

Zabrinjavajući odgovor od ENKA-e

Ukazujući da je Agencija za akreditaciju visookobrazovnih ustanova BiH nedavno podnijela zahtjev za prijem u Evropsku asocijaciju agencija- ENKA, Đonlagić je kazao da je odgovor koji je bh. agencija dobila od ENKA-e veoma zabrinjavajući.

Između ostalog, kazao je Đonlagić, u 33 stavke kojima se ukazuje na probleme u visokom obrazovanju u BiH, posebno je za sve u našoj zemlji poražavajuće i zabrinjavajuće da je ustanovljeno da je obrazovanje pod direktnim utjecajem politike.

Time je, ocijenio je on, ugrožena budućnost ne samo kvalitetnog obrazovnog sistema u BiH nego čitave zemlje. Stoga je Đonlagić i postavio pitanje, da li će Ministarstvo civilnih poslova inicirati rješavanje ovih problema.

Zamjenik ministra civilnih poslova, međutim, samo je ponovio odgovor koji u Predstavničkom domu inače prati pitanja iz domena obrazovanja, a to je da se oni drže svojih ustavnih nadležnosti, među kojima nema obrazovanja.

Zvizdićeva obećanja

Saša Magazinović poslanik SDP-a BiH pitao je Denisa Zvizdića, predsjedavjućeg Vijeća ministara dokle je stigao s ispunjenjem obećanjima datim na početku mandata. Magazinović je podsjeio da je Zvizdić u svom ekspozeu naveo da će biti formirano vijeće za nacionalnu sigurnost i banka za obnovu i razvoj BiH.

Zvizdić je rekao da je postojao prijedlog za formiranje jednog fonda, banke koja bi bila usmjerena na ekonomski razvoj i ulaganja u privredne kapacitete u BiH,ali d aza to nije dobio podršku ni svih članova Vijeća ministara, niti entitetskih nivoa vlasti.

U opširnom pojašnjenju na pitanje o vijeću za nacionalnu sigurnost Zvizdić je rekao da bi, s obzirom na nadležnosti koje postoje u BiH, postojeća Udarna i Operativna grupa koje se bave borbom protiv terorizma i koordinacijom između policijsko-obavještajnih agencija mogle biti pretvorene u kako je kazao "neku vrstu vijeća za nacionalnu sigurnost".

Komentirajući Zvizdićev odgovor Magazinović je kazao da nije bilo potrebe da „šest minuta daje odgovor i da je u tri riječi mogao reći da niti je formirano vijeće, niti banka“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.