BIH

Krsmanović: U projektiranje autoputa Sarajevo - Beograd, umjesto struke, upustili se političari

Al. B.

26.10.2017

Nakon što su zvaničnici BiH, Srbije i Turske pokrenuli inicijativu o povezivanju Sarajeva i Beograda, sa tačkom spajanja u Vardištu kod Višegrada, grupa političara upustila se u trasiranje autoputa i svojim istupom u opasnost dovela ovaj veoma važan projekat, saopćio je potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Istup federalnog premijera Novalića i općinskih zvaničnika iz sjeveroistočne Bosne on smatra neozbiljnim.

- Oni sjajnu historijsku ideju i projekat povezivanja Beograda i Sarajeva vode u opasnost da ga iskompromituju do kraja. Izgradnja autoputa Sarajevo – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd, kako oni predlažu, je u ovom momentu dupliranje povezivanja dva glavna grada, jer je izgradnja koridora 5C u fazi realizacije i Sarajevo će na ovaj način biti povezano sa Beogradom i Zagrebom koridorom 10, a već je ugovorena izgradnja mosta na rijeci Savi kod Šamca - ističe Krsmanović.

Dodaje da je cilj projekta autoputa Sarajevo - Beograd povezivanje koridora 5C sa autoputem Beograd – Podgorica – Bar.

- Tako bi istočni dio BiH oživio i prvi put bi građanima ovog dijela BiH bila omogućena nada za razvoj i progres kroz investiciju, koju bi pratila i željeznička pruga od Sarajeva preko Rudog do Priboja, a kojom bi se Sarajevo povezalo sa prugom Beograd - Bar – navodi Krsmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.