BIH

Bez zakona o depozitu nema ni 500 miliona od EU

Vijeće ministara: Nema podrške iz RS

Piše: K. Ke.

29.10.2017

Dok se u javnosti stvara slika da je povećanje akciza na gorivo neophodno kako bismo od EU dobili oko 500 miliona KM kroz Transportnu zajednicu, krije se činjenica da je jedan od uvjeta i zakon o osiguranju depozitu, za koji, kako saznaje „Dnevni avaz", nema konsenzusa ni unutar Vijeća ministara BiH. 

To rješenje, naime, dio je seta zakona o akcizama, koje je izdvojeno te je planirano da ga zasebno usvoji Vijeće ministara BiH, a potom i Parlament BiH.

No, zapelo je čak na prvoj stepenici - Vijeću ministara, jer predsjedavajući Denis Zvizdić nije uspio osigurati većinu ni u tijelu koje vodi. Tako se ovo zakonsko rješenje našlo na pretprošloj sjednici, ali nije razmatrano, jer je povučeno s dnevnog reda te je ostavljeno za „neku od narednih sjednica". 

Iako je poslije toga održana još jedna sjednica, ni na njenom dnevnom redu nije se našlo.

Prema informacijama iz Vijeća ministara, za sklanjanje ovog zakona s dnevnog reda zalagali su se ministri iz RS. Njime se, naime, predviđa da privatne banke koje posluju u BiH, a koje većinom imaju sjedište u stranim zemljama, više neće moći slati svoje zarade, odnosno višak novca u strane zemlje, već će ga morati deponirati u BiH, u poseban fond koji bi bio formiran. A s obzirom na to da se ovim zakonom predviđa određeno prenošenje nadležnosti s entiteta na državu, stranke iz RS tome se protive.

Kako nam je rečeno iz Ministarstva finansija BiH, ako ovaj zakon ne bude usvojen, bez obzira na to hoće li akcize dobiti podršku u Parlamentu, od kreditnih sredstava i grantova EU za gradnju infrastrukture u BiH - nema ništa.

- S obzirom na to da su akcize i zakon o depozitu bili u istom paketu, od nas se očekuje da usvojimo oba. Jedan bez drugog ne može. To znači da, čak i da usvojimo akcize, od novca nema ništa - rečeno nam je iz Ministarstva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.