BIH

Udruženje žrtava uložilo žalbu Tužilaštvu BiH zbog odluke o Dodiku

Birn

30.10.2017

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uložilo je žalbu na odluku Državnog tužilaštva o neprovođenju istrage protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, po krivičnoj prijavi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Iz Udruženja smatraju da je postupajući tužilac uložio maksimalan napor da odbrani Dodika i da legitimitet njegovim javnim nastupima, kojim svakodnevno vrijeđa žrve genocida.

- Više je nego jasno da tužilac umjesto da savjesno i sa pažnjom ispita sve navode krivične prijave kojom se na jasan i dokumentovan način ukazuje na počinjenje krivičnog djela Dodika, tužilac ulože maksimalan napor da odbrani Dodika i da legitimitet njegovim javnim nastupima, kojim svakodnevno vrijeđa žrve genocida - navodi se u žalbi Udruženja.

Intervju s Dodikom, nakon kojeg je uslijedila krivična prijava, objavljen je u izdanju “Večernjih novosti” za Republiku Srpsku 26. maja 2015. godine. Krivična prijava podnesena je u junu 2015. godine, uz obrazloženje da je Dodik u više navrata prilikom javnih istupa “s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta” omalovažavao žrtve zločina koji su počinili pripadnici političkog i vojnog kadra Republike Srpske, negirajući i genocid u Srebrenici.

Po ocjeni Tužilaštva, riječi koje su prenesene u predmetnom intervjuu imaju uvredljiv karakter i sasvim je sigurno da se u konkretnom slučaju radi o uvredljivom govoru. Međutim, činjenični opis radnje krivičnog djela morao bi sadržavati i činjenice i okolnosti koje se odnose na umišljaj osumnjičene osobe, odnosno da ima svijest da upućivanjem uvredljivih riječi izaziva ili može izazvati nacionalnu ili vjersku mržnju. U konkretnom predmetu, na osnovu dokaza, nije utvrđena ovakva namjera prijavljenog, navedeno je iz Državnog tužilaštva.

U intervjuu Dodik je, tvrde podnosioci krivične prijave, naglasio da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već zločin, omalovažavajući i žrtve i presude Haškog tribunala. Također, Dodik je naglasio da je broj žrtava preuveličan te da se njima “manipuliše iz političkog Sarajeva”.

Iz Tužilaštva BiH još i tvrde, da su od rukovodstva „Večernjih novosti“ obaviješteni kako se arhiva novina uništava mjesec dana od dana štampanja i distribucije u prodaju.

-  Tužilac čak ni ne spori činjenicu da Dodik ni u okviru ove „kvazi istrage“ ne negira da je to sve izjavio, niti se i jednom riječju izvinio žrtvama za izrečene uvrede. Čak je opet osporio nadležnost Tužilaštva BiH na teritoriji RS, i opet se nasmijao u lice svima, a posebno Tužilaštvu i žrtvama genocida - smatraju u Udruženju žrtava i svjedoka genocida


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.