BIH

Novinari i eksperti o ispunjavanju želja Bakirovoj supruzi: BHT 1 i Sebija od gledalaca su pokušali napraviti ovčice

S. KURT

7.11.2017

Ne stišavaju se reakcije na „osvježeni“ intervju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović prikazan u subotu navečer na BHT 1.  

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je priznao da je intervju, prvobitno planiran za 25. oktobar, popravljan, ali iz „tehničkih“ razloga, mada je jedan član Upravnog odbora BHRT-a ranije izjavio da je direktorica KCUS-a naredila da se intervju ne emitira.

Obmana javnosti

Razlog je taj što joj se nije svidjelo kako je i šta odgovarala, pa su prošle sedmice ponovo snimljena tri pitanja. Odlazak ekipe BHT 1 u kabinet direktorice KCUS-a bio je obavijen velom tajne. No, gledaoci su prepoznali da se radi o pokušaju obmane javnosti, i to po diktatu i zahtjevu direktorice Izetbegović.

- Građani ove zemlje i zaposlenici BHRT zaslužuju profesionalnu državnu televiziju. Ako rukovodstvo danas pristaje na ove stvari, šta li nas tek očekuje u narednoj izbornoj godini – pita se novinar Bakir Hadžiomerović.

On ističe da je „kombinacijom finansijskih i privatnih ucjena, vladajuća SDA svojom šapom u potpunosti poklopila i BHT 1 i FTV“.

- Umjesto desetodnevne i nedopustive šutnje, pa katastrofalne odluke kojom se od gledatelja pokušalo javno (serviski) napraviti ovčice, puno bi poštenije bilo da je BHT pustio tzv. pokvareni snimak. Tako bi nam pokazali da rade u groznim uvjetima, sa zastarjelom i neispravnom opremom koja, eto, hinjski zna zakazati i kad se razgovara s tako važnom osobom kao što je prva dama u Bošnjaka – dodaje Hadžiomerović. 

Voćkić: Javni servis u velikoj je krizi | Trivić: Napadi od početka

Vlasnik Face TV-a, doajen televizijskog novinarstva Senad Hadžifejzović kratko nam je rekao:

- KCUS je javni servis, a i BHT 1 je javni servis. Umjesto da liječi, KCUS razbolijeva. Umjesto da informiše, BHT 1 dezinformiše. Bruka!

Nekadašnji direktor BHT 1 Milenko Voćkić priznaje da je bio iznenađen kad je intervju otkazan, ali je pogotovo bio iznenađen kad je „slučajno vidio“ da je emitiran.

- Ako je i bila tehnička greška, korektno je bilo objasniti javnosti šta se dogodilo. Ako javni servis nema povjerenja u javnost, onda gubi svoju funkciju. Onda postaje javni servis koji nije u funkciji javnosti. U istu zamku prije toga su upali i drugi javni servisi kod nas – kaže Voćkić.

On ističe da rukovodstvo BHT 1 nije smjelo dopustiti da bilo čiji pritisak derogira javnost.

- Nije se smjelo dopustiti da se ispunjavaju nečije želje, prohtjevi, da se ispuste konci uređivačke politike. To dokazuje da je javni servis u velikoj krizi – zaključuje Voćkić.

Dalekosežne posljedice

Milan Trivić bio je prvi direktor BHT 1 i sjeća se da je bilo pritisaka, političkih i svakih drugih. Prema njegovom mišljenju, nakon snimljenog, dosnimljenog, pa emitiranog intervju s direktoricom KCUS-a načinjena je velika šteta.

- Tu je priču trebalo zaustaviti samo istinom i pravim činjenicama. Mediji su osjetljivi, jednom izgubljeno povjerenje teško se vraća, a u situaciji kad se BHRT bori za opstanak, to je još veća šteta. Ko ne shvata da je državi potreban javni servis, onda radi protiv zemlje. I baš zato i ovo može imati dalekosožne posljedice, ne samo za ljude koji rade na BHT 1 nego i za državu – kaže Trivić.

Hadžifejzović: Servis za dezinformacije | Hadžiomerović: Šteta je napravljena

„BH novinari“: Utvrditi odgovornost

Upravni odbor Udruženja „BH novinari“ traži od upravnih struktura BHRT-a utvrđivanje odgovornosti Uredničkog kolegija Informativno-političkog programa i menadžmenta BHT 1, kao i cjelokupnog rukovodstva Javnog RTV servisa BiH za profesionalne propuste u pripremi, naknadnom dosnimavanju i odgođenom emitiranju intervjua sa Sebijom Izetbegović, direktoricom KCUS-a.

- Budući da javnost nije dobila vjerodostojno i tačno objašnjenje svih okolnosti vezanih uz intervju sa dr. Izetbegović i naknadno montiranje njenih novih odgovora, smatramo da UO BHRT-a mora hitno utvrditi ko je odgovoran za cijeli slučaj i, u skladu s nalazima, poduzeti Zakonom o BHRT-u i uredničkim principima propisane mjere – navodi se u saopćenju UO Udruženja „BH novinari“.

Priznanje Aliji Izetbegoviću na odluci da sina i snahu drži podalje od TV kamera  

Hadžiomerović poručuje da je BHT 1 nespretnim dodatnim kadriranjem i pokušajem podvale sama sebi napravila još veću štetu.

- Nakon svega što se dogodilo, moram odati priznanje Aliji Izetbegoviću na odluci da za svoga života vlastitog sina i snahu drži podalje od TV kamera i intervjua - kaže Hadžiomerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.