BIH

Zbog Nezavisnog odbora prekinuta sjednica Doma naroda

M. R. S.

9.11.2017

Dom naroda Parlamenta FBiH prekinuo je današnju sjednicu zbog pitanja Nezavisnog odbora.

Tokom rasprave o prijedlogu odluke o imenovanju Nezavisnog odbora povučeno je pitanje jednakopravnosti polova i zakonske odredbe da ovo tijelo treba da ima dvije žene, a predložena je jedna.  

Delegat iz reda bošnjačkog naroda Fuad Hadžimehmedović (SBB) predložio je da prijedlog odluke o imenovanju Nezavisnog odbora bude vraćen nadležnim radnim tijelima Parlamenta FBIH s ciljem da se ispoštuje ova zakonska odredba kako se ne bi došlo do većeg problema.

Rekao je i da se plaši da neko nije namjerno počinio grešku, ali da želi vjerovati da se desio propust.  

-Ne bih volio da se, zbog različitog tumačenja da li treba ili moraju biti dvije žene, ospori rad Nezavisnog odbora – dodao je Hadžimehmedović.

Istakao je da je SBB najviše insistirao da se osigura civilni nadzor nad radom FUP-a, te da ih ne zanima smjena direktora Dragana Lukača i ne smeta im da radi do kraja mandata, ali da je neophodno da postoji nadzor nad radom FUP-a.  

Delegat Refik Poparić (SDA) prokomentarisao je da je zatečen raspravom, te da je procedura izbora Nezavisnog odbora složena i da to tijelo sigurno nećemo dobiti u ovom mandatu ako se sve vrati na početak.

Nakon kratkih konsultacija članova Kolegija Doma naroda, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) istakla je da imaju dileme, te da prekida sjednicu koja će biti nastavljena 23. novembra, za kada je zakazana redovna sjednica ovog doma.  

Inače, Predstavnički dom ranije je imenovao Nezavisni odbor, na koji se čekalo skoro dvije godine. Za članove su predloženi Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob, Sead Bardak, Mirko Milićević, Zdenko Kovač, te Branimir Orašanin i Elfada Gutić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.