BIH

Dnevni red Skupštine USK "pao" na kantonalnoj bolnici, radnici protestirali

A. Sadiković

13.11.2017

Zbog neusvajanja dnevnog reda danas u Bihaću sjednica Skupštine USK nije održana. Naime, za predloženi dnevni red glasalo je 15 zastupnika, dok ih je 12 bilo suzdržano, a tri nisu bila prisutna.

Dnevni red je "pao" zbog, Kantonalne bolnice "dr.Irfan Ljubijankić" Bihać, koja je trebala biti predmet rasprave, ali posebno što je Skupština trebala dati saglasnost o kreditnom zaduženju te zdravstvene ustanove. 

Naime, bolnica je svoje probleme u radu i nelikvidnost trebala upravo riješiti kreditnim zaduženjem u iznosu od 13 miliona KM. Nadalje, Skupština se trebala baviti i inicijativom za rješavanje duga Službe za zapošljavanje USK. 

Neusvajanje dnevnog reda izazvalo je burne reakcije među zastupnicima, a predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić (SDA) kazao je da "je bolnica problem svih građana u ovom Kantonu, te da će Klub SDA tražiti vanredno zasjedanje Skupštine, kako bi ovaj problem bio riješen". 

Međutim, neodržavanje današnje sjednice Skupštine potvrdilo je očito ono što se već dugo špekulira, o nepostojanju parlamentarne većine u Skupštini.

Protestirali članovi Sindikata bolnice

Uoči početka skupštinskog zasjedanja ispred zgrade Skupštine okupilo se stotinjak radnika kantonalne bolnice u Bihaću. Oni su izrazili protest ovakvim ponašanjem zastupnika, tražeći da se održi sjednica i da se donese odluka o kreditnom zaduženju bolnice, odnosno kako su kazali rješavanju problema tog kolektiva. Nezadovoljni radnici i članovi Sindikata uputili su oštre primjedbe zastupnicima na njihov odnos i rad i posebno, kako su naglasili , na primanja svakog od njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.