BIH

Nema kraja mukama onih s kreditima u francima: Novi zakon o konverziji 'švicaraca' još u ladici

Sa blokade u subotu

Piše: Avaz.ba

14.11.2017

Nema naznaka kada će pred poslanike Federalnog parlamenta doći Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u naše konvertibilne marke iako je njegov nacrt usvojen prošle godine.  

Otišlo se i korak dalje od toga, pa su utvrđeni i amandmani kojim se rješava zamjerka Vlade FBiH, ali se tu stalo. Očito se ide na otezanje te priče.

Vladino „ne“ 

Na tu priču podsjetio je Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a i član Komisije Predstavničkog doma za ispitivanje zakonitosti davanja kredita u francima. Napominje kako je ovaj zakon hitan i bitan, jer je u pitanju sudbina stotina porodica i da zbog toga Komisija nije odustala od njega iako Vlada ima negativno mišljenje o njemu.

- Komisija je napravila amandman kada je u pitanju retroaktivna primjena zakona, koja je Vladi bila sporna. Po amandmanu, zakon se ne primjenjuje retroaktivno nego kada stupi na snagu. Ne znam šta je Vlada na to rekla, ali ako je rekla „ne“, onda su ministri sebi skočili u stomak - dodao je Đonlagić.

Vlada je negativno mišljenje na amandman obrazložila time što se u neravnopravan položaj dovode oni koji su s bankom već zaključili ugovor o reprogramu.

Prethodno je Vlada zauzela stav da bi zakon mogao imati posljedice po budžet, uz poziv na dijalog između korisnika kredita i banke.

Đonlagić: Ide se na otezanje | Duraković: Obećanje dato prije nekoliko mjeseci

Pusto obećanje

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“, ističe da je prije nekoliko mjeseci predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić obećao da će se Prijedlog zakona naći na poslaničkim klupama. No ostalo se samo na obećanju. Duraković ne gubi nadu i očekuje da će se taj zakonski akt naći u Parlamentu na sjednici 22. novembra.

Građani koji su digli ove kredite zavijeni su u crno. Zbog rasta kursa franka plaćaju i više od 65 posto veću ratu od one po kojoj je kredit odobren.

Do sada se, prema iznesenim podacima, ubilo 27 korisnika kredita.

Duraković traži demanti ili dokaze 

Duraković je jučer zatražio od „Addiko banke“ da u roku od 48 sati demantira tvrdnje da to što on radi radi kako bi ostvario lične i poslovne interese. Te tvrdnje "Addiko banka" iznijela je u saopćenju nakon što su članovi Udruženja blokirali rad jedne poslovnice ove banke u Sarajevu.

Duraković je kazao da će, u protivnom, podnijeti krivičnu prijavu za klevetu.

Najavio je nove blokade za subotu, ovaj put najmanje 30 poslovnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.