BIH

Nakon izricanja presude Ratku Mladiću: Presuda nije poremetila svakodnevicu u Srebrenici, gradu genocida

Piše: S. Smajlović

22.11.2017

Izricanje presude zločincu i bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću danas je u Srebrenici dočekana mirno i bez ijednog incidenta. Dan je protekao u svakodnevici, u restoranima isti ljudi sa svakidašnjim temama, a na ulicama pokoji prolaznik, što je uobičajeno za ovaj grad. 

Od ranih jutarnjih sati u gradu je boravio veliki broj novinara i sve je podsjećalo na komemoraciju 11. jula. Građani su izbjegavali davati bilo kakve izjave o presudi o čemu će komantarisati u svojim domovima.

Nije bilo ni pojačanih policijskih patrola, osim jednog policijskog kombija, koji je pun specijalaca kružio gradom. Ni Bošnjaci ni Srbi na ulicama nisu htjeli komentirati presudu. Nekoliko Srba, koji nisu htjeli odavati svoj identitet, kratko su kazali: Nije bitna presuda, bitno je da je on heroj srpskog naroda.

Više su komentarisali o sporom ekonomskom oporavku općine, nezaposlenosti, promašenim milionskim investicijama, otezanju rekonstrukcije gradske saobraćajnice i njenom projektu, nego o našem pitanju, šta misle o presudi.

Srebreničku svakodnevicu, danas je u manjoj mjeri poremetilo postavljanje postera ratka Mladića na jednom napuštenom kiosku u centru grada. Postere su lijepili članovi Udruženja „Istočna alternativa Republike Srpske“, sa sjedištem u Bratuncu, gdje su se i tamo pojavili Mladićevi posteri, s rečenicom „Ti si naš heroj“.

Nakon sat vremena postavljanja poster su komunalni inspektori srebreničke općine uklonili, a nezvanično saznajemo, da će protiv predsjednika Udruženja „Istočna alternativa Republike Srpske" Vojina Pavlovića biti podnesena krivična prijava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.