BIH

NATO o presudi Mladiću: Pravda je ostvariva

Avaz.ba

22.11.2017

Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU u potpunosti poštuje rad Međunarodnog suda u Hagu, kao i da ne komentira pojedinačne slučajeve.

Fabrici je, upitan da komentira presudu Ratku Mladiću u Hagu, rekao novinarima da EU naravno pruža podršku svim zemljama u regionu da podrže sve mehanizme tog Međunarodnog suda, ali da EU ne komentira pojedinačne slučajeve.

- Također podržavamo i podstičemo Srbiju i druge zemlje u regionu da budu okrenute ka budućnosti, kao i da budu posvećene pomirenju, međusobno dobroj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i tražimo od svih da poštuju žrtve tragičnih događaja iz prošlosti - rekao je Fabrici.

Njemačka zadovoljna

Njemačka vlada  danas je pozdravila presudu Ratku Mladiću.

- Njemačka vlada pozdravlja presudu kao važan doprinos procesuiranju strašnih zločina počinjenih na tlu bivše Jugoslavije 90-tih godina  rekla je portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova Marija Adelbar na redovnoj konferenciji za novinare.

Ona je dodala da će njemačka vlada nastaviti da se zalaže za jačanje međunarodnog prava, a naročito međunarodnog krivičnog prava, prenosi Rojters.

Stoltenberg: Pravda je ostvariva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je doživotnu kaznu zatvora Mladiću i ocijenio da presuda pokazuje da je pravda ostvariva.

Stoltenberg je rekao da presuda "pokazuje da vladavina prava funkcionira i da će odgovorni za ratne zločine odgovarati, prenio je AP.

On je u saopćenju izrazio nadu da će presuda pomoći regionu zapadnog Balkana da "ide dalje putem mira i pomirenja".

Stoltenberg je dodao da su vrata NATO-a otvorena za zemlje zapadnog Balkana koje žele i mogu da mu se pridruže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.