BIH

Sudbina šest bh. Hrvata bit će poznata u srijedu: Uoči presude novo veličanje haških optuženika

Plakat za skup podrške onima koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora

Piše: M. Sm.

27.11.2017

Sudbina šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine nad Bošnjacima tokom 1993. i 1994. godine bit će poznata u srijedu, kada će Haški sud (ICTY) zaključiti jedan od svojih najsloženijih predmeta, ali i svojevrsno suđenje ondašnjem hrvatskom državnom vrhu zbog umiješanosti u rat u BiH.

Isti organizatori

Žalbeno vijeće pod predsjedavanjem Karmela Ađijusa (Carmel Agius) izreći će u srijedu u 10 sati konačni sud o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata.

Oni su nepravosnažno u maju 2013. godine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog ubistava, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina.

Bivši predsjednik vlade „Herceg-Bosne” Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši generali HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Tužilaštvo u drugostepenom postupku traži veće kazne, a odbrane oslobađanje ili novo suđenje.

Inače, nakon što su početkom juna, uprkos brojnim osudama, na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru organizirali skup pod nazivom „Podrška haškim uznicima“, na kojem je nastupio i kontroverzni Marko Perković Tompson, isti organizatori, „Hrvatsko srce nade“ i Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), najavili su za sutra molitveni skup za ovu hašku šestorku.

Znamo šta je bilo

Predviđeno je paljenje svijeća i molitva krunice ispred Katedrale u Mostaru, u kojoj će nakon toga biti služena misa.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara Sead Salčin kaže da je riječ o još jednom folkloru i zloupotrebi religije i osjećanja poštenih vjernika.

- Nažalost, danas u BiH vidimo veličanje ratnih zločinaca. Tom jadu, veličanju raznih zločinaca i njihovih djela nikad kraja – izjavio je Salčin.

Potcrtava kako se dobro zna kakva je prvostepena presuda donesena u slučaju haške šestorke.

- Sada se ona može farbati i šminkati. Mi znamo šta se dešavalo i dostojanstveno idemo dalje. Očekujemo korektan odnos suda, jer u prošlosti je međunarodna zajednica griješila prema nama. Pustila nas je i gledala šta se s nama dešavalo - iznosi Salčin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.