BIH

Puhovski za Avaz.ba: Praljak je bio hrabriji od Mladića, u Hrvatskoj će ga smatrati svecem

Piše: A. TIRO

29.11.2017

Haški tribunal danas je osudio pravosnažno čelne ljude "Herceg-Bosne" na ukupno 111 godina zatvora, čime je i potvrđena prvostepena presuda. 

Samo izricanje današnje presude obilježio je Slobodan Praljak, koji je nakon što mu je izrečena kazna od 20 godina zatvora, popio otrov.

Ubrzo je i prevezen u bolnicu, a kasnije i preminuo.

Hrvatski analitičar Žarko Puhovski je za Avaz.ba prokomentirao današnju presudu, ali i potez Slobodana Praljka.

- Iskreno da kažem, očekivao sam blaže kazne. Ipak, potvrđena su neka manja odstupanja od prvostepene presude. Ostaje se na stajalištu o zločinima koji su činjeni u ime "Herceg-Bosne", odnosno Hrvatske. To će svakako imati, ne samo za te ljude već i po poziciju Hrvatske i hrvatske zajednice u BiH. To je sasvim sigurno - kazao je Puhovski.

Na potez Slobodana Praljka, koji je po izricanju presude popio otrov, kazao kako je on nešto između Sokrata i Ratka Mladića.

- S jedne strane je reagirao danas slično Mladiću, ali je za razliku od Mladića imao hrabrosti ići do kraja. Dakle, svoju egzistenciju dovesti u funkciju shvatanja svoje časti i on će sigurno biti jedna vrsta hrvatskog sveca u narednim godinama. To mi se čini potpuno jasno - zaključio je Puhovski i dodao da je Praljak popio otrov kao osuđeni ratni zločinac i da se to ne smije zaboraviti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.