BIH

Svjetski inovatori i studenti zajedničkim snagama pokreću inovativnu BiH

E. HALIMIĆ

6.12.2017

Internacionalni „Burch Univerzitet“ u Sarajevu od 1. do 4. decembra bio je domaćin drugog izdanja kongresa Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) pod nazivom „Innovation Nation“ (Inovativna država) kojeg je i ove godine organizovao IEEE kao najveća tehnička profesionalna organizacija u svijetu i YEP – Projekt zapošljavanja mladih koju podržava Ambasada Švicarske u BiH.

450 studenata

Kongres je predvodio profesor i inovator sa čuvenog australskog „La Trobe“ univerziteta, Bosanac Edhem Eddie Čustović, koji je član IEEE-a, a čiji članovi su najuspješniji inženjeri i informatičari širom svijeta, zaposleni u kompanijama poput „Google“, „Siemens“, „Tesla Motors“...

Na kongresu je ove godine učestvovalo više od 450 studenata, od kojih je više od 150 iz srednjih škola iz BiH, i to iz Bihaća, Gacka, Trebinja, Bijeljine, Livna, Mostara, Tuzle...

- Ugostili smo 30 spikera iz 14 zemalja svijeta, ali i više od 40 predstavnika kompanija iz BiH i inozemstva. Kongres predstavlja ujedinjenu platformu dvije velike organizacije koje se bore da stvore preduzetničku kulturu među mladima u BiH. To znači da puno svog vremena i resura ulažemo da bi stvorili što veći kapacitet preduzetništva. Tek ćemo nakon nekoliko godina vidjeti ogromne rezultate, ali mladi ljudi moraju imati podršku i mentorstvo iskusnih i poznatih širom svijeta. Ovo je kongres koji nastavlja graditi inovativnu državu BiH - kazao je Čustović.

Kongres „Innovation Nation“ je tokom četiri dana trajanja ponudio širok spektar tema i radionica, a ugostio je mnoštvo naučnika, profesora i eksperata iz različitih polja nauke koji su došli u bh. prijestonicu kako bi mladim ljudima, studentima iz cijele BiH, prenijeli znanje i pokazali im put do uspjeha.

Neki od njih su: Ceco Gaković, bh. preduzetnik koji je izgradio karijeru u San Francisku i već osvojio svijet sa svojim inovacijama, Michela Magas, svjetski poznata inovatorica porijeklom iz Hrvatske, koja je ove godine proglašena najboljom inovatoricom Evropske Unije, Martin Trtilek koji je u Češkoj prepoznat kao tehnički inovator godine, Bosanac Duško Lukač, ekspert EPLAN softvera za projektovanje na univerzitetu u Kelnu, kao i prof. Miloš Kristić, svjetski stručnjak iz oblasti mikro i nano elektronike.

Inovacije u 21. stoljeću

Radionice su bile fokusirane na teme poput „Inovacije u 21. stoljeću i kako razviti ekonomski kapacitet jedne države na osnovu njih“, „Design thinking metodologija“ koja pokušava objasniti kako doći do dobre ideje i na koji način tehničke nauke to mogu uklopiti da bi bili korisniji privredi.

Također, pokrivene su i teme „Bitcoin i blockchain tehnologija“, za koje se predviđa da će izmijeniti način na koji poslujemo u svim oblastima.

- Jedna od najinteresantnijih radionca je bila „Leaders tribe – Learning through failuire“ i pokušala je da pokaže ranjivost jednog inovatora (preduzetnika), kao i da se mnogo može naučiti od propalih preduzetničkih pokušaja, jer to nije vrijeme za odustajanje, nego baš suprotno - istakao je Čustović.

Tokom kongresa studenti i mladi profesionalni inženjeri imali su priliku da učestvuju i na prvom državnom inovacijskom ekspozeu koji se sastojao od 50 izloženih projakata i inovacija.

 - Na ovaj način stvaramo ekosistem preduzetništva među svima u BiH. Srednjoškolci moraju da se upoznaju sa ovim što radimo jer će oni za koju godinu ući u ovaj naš državni program. Imaju priliku da se druže i upoznaju sa načinom rada, educiraju i prime mentorstvo univerzitetskih studenata. Univerzitetski studenti primaju mentorstvo privrednika i tako imamo jedan idealan model u kojem stvaramo buduće lidere i osobe koje će značajno ohrabriti i razviti ekonomski status Bosne i Hercegovine – pojasnio je Čustović.

Inovacijski izazov

Vrhunac kongresa bio je inovacijski izazov u kojem je učestvovalo 12 ekipa studenata, iz cijele BiH, a koji su predstavili svoje inovatnivne projekte pred žirijem svjetskih stručnjaka. Pobijedio je tim Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću kojeg čine Silmija Ferizović-Topoljak, Harun i Samida Ferizović.

Žiri su oduševili projektom „Vertikalne vjertoturbine sa stacionarnim samopodešavajućim lopaticama“. Drugo mjesto zauzeo je projekat „Vret“ iz Mostara čija poslovna ideja podrazumijeva korištenje koncepta virtuelne realnosti u psihoterapiji, a treće mjesto pripalo je timu „Clean Home Air“ sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu koji je ponudio inovativno rješenje sistema za prečišćavanje i izmjenu toplote zraka u zatvorenim prostorima.

Podrška za pokretanje biznisa

- Svih 12 inovacija su bile na strašno visokom nivou i svaka ekipa će dobiti podršku u ostvarivanju svog biznisa. IEEE pruža tehničku podršku dok YEP uz podršku Švicarske ambasade pruža biznis mentorstvo i osnovne finansije u razvoju biznisa. Inače, veliku podršku ovom projektu i studentima tokom godine su pružili Ranko Markuš, direktor projekta YEP, Dejan Jokić i Almedin Kavaz lokalni organizatori kongresa, te Meliha Selak predsjedavajuća IEEE BiH - pojasnio je Čustović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.