BIH

Upozorenje vozačima zbog snijega koji je uzrokovao haos na cestama: Kolone, poledica, preticajne trake nisu u funkciji...

N. Katica/Avaz.ba

Avaz.ba

9.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Snijeg od jutros stvara velike probleme u BiH.

Zbog ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu, kao i poledice, te povremeno intenzivnijih padavina, otežano se saobraća u većem dijelu naše zemlje, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Korištenje lanaca

Na dionicama preko prijevoja, za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca.  

I na Bradini je haos, gdje se formirala kolona vozila, a preticajna traka uopće  nije u funkciji.


Na magistralnom putu M-16.2 Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, preko prijevoja Makljen, trenutno ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi.

- Skrećemo pažnju na učestale odrone na brojnim dionicama, a u sjeverozapadnim krajevima, kao i na širem području Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, upozoravamo na povremeno jače udare vjetra. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme - saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever -S arajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko - Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić.

Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko - Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo - Pale (dionici Ljubogošta - Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka - Crna Rijeka, na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Aktivna klizišta

Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka - Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac - Drinjača, gdje je također izmijenjen režim saobraćaja.

Na GP Izačić - Ličko Petrovo Selo, zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi.

Na ostalim graničnim prijelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

S obzirom na to da je vikend, očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH tako i na graničnim prijelazima.

Posebno očekujemo pojačan promet vozila prema aktuelnim zimskim izletištima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.