BIH

Šehić: Mehanizam koordinacije slika neravnopravnosti žena u BiH

Fena

20.12.2017

Mehanizam koordinacije slika je neravnopravnosti žena u Bosni i Hercegovini danas - ocijenila je Diana Šehić iz bosanskohercegovačke nevladine organizacije "Prava za sve", istakavši da su žene isključene iz svih političkih procesa, kao i donošenja važnih političkih odluka.

Ona je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu ukazala da u radnim grupama, koje u suštini snose najveći teret posla u procesu evropskih integracija, većinu čine žene, ali da nisu na rukovodećim funkcijama.

Šehić smatra da će, imajući u vidu vjerovatno dugo trajanje procesa EU integracija, kao i djelovanja Mehanizma koordinacije, biti potrebno svo znanje koje BiH posjeduje.

- Žene u BiH imaju potrebnu ekspertizu i znanje, aktivistice su i ekspertice u oblasti ljudskih prava. Sve to je potrebno u procesu evropskih integracija i mora biti iskorišteno - podvukla je.

Također je naglasila da se odluke u procesu EU integracija, koje će mijenjati i utjecati na živote građana u BiH, ne mogu donositi bez žena, niti u njihovo ime.

Apelovala je na vlasti u BiH da uključe žene u proces evropskih integracija te da njihove poglede, stavove i znanja integriraju i u mehanizam koordinacije.

Novinarima se obratila još jedna članica "Prava za sve", Fedra Idžaković, koja je postavila pitanje zbog čega odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije još nisu završeni, što je, kako je rekla, trenutno osnovni zadatak mehanizma koordinacije.

- Također želimo postaviti pitanje ko je odgovoran za takvu situaciju i zbog čega Mehanizam koordinacije još ne funkcionira - dodala je.

Podsjetila je da su bh. političari u nekoliko navrata najavljivali datume do kojih će proces davanja odgovora na Upitnik biti završen, međutim, navodi ona, nijedan od tih rokova nije bio ispoštovan.

- Građani BiH očekuju da političari konačno počnu ispunjavati svoja obećanja - poručila je Idžaković.

Nevladina organizacija "Prava za sve" je u proteklom periodu pratila, između ostalog, uspostavljanje Mehanizma koordinacije. BiH je, do sada, u okviru ovog Mehanizma formirala 53 tijela, a planirano je formiranje i dodatnih tijela koje čine imenovani predstavnici različitih institucija na svim nivoima vlasti. Mehanizam je zasnovan na ustavnim podjelama nadležnosti između različitih nivoa vlasti.

Istovremeno, rezultati praćenja ove nevladine organizacije su pokazali da drugi pravni i međunarodni standardi, kako su ocijenili, nisu ispoštovani na jednak način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.