BIH

Genjac: Za BiH je vrlo često jedina mogućnost da bude suzdržana

Anadolija

21.12.2017

Potreba donošenja jednoglasnih odluka, odnosno konsenzusa kada je u pitanju vanjska politika na Predsjedništvu BiH, a često i suprotstavljena gledišta u kolektivnom šefu države uzrokuju da BiH, kao što je to danas bio slučaj na Generalnoj skupštini UN-a prilikom izjašnjavanja bude suzdržana, rekao je Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravne komisije i Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH i predsjednik Glavnog odbora SDA.

On je naglasio kako je, prema Ustavu BiH, vanjska politika u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH. 

Određena pitanja

- Predsjedništvo BiH sastoji se od tri člana, jednog Srbina, jednog Bošnjaka i jednog Hrvata i oni moraju donijeti svaku odluku jednoglasno. Pitanja vanjske politike, sve što je vezano za to donosi se konsenzusom - pojasnio je Genjacu razgovoru za agenciju "Anadolija".

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH naglasio je da to znači da moraju sva tri člana biti saglasna o određenom pitanju. 

- Imajući u vidu u savremeno doba i složenost pitanja i složenost vanjskopolitičke situacije u regionu, u svijetu sasvim je jasno kako je visok zahtjev postavljen pred Predsjedništvo BiH koje istovremeno odražava i izuzetno složen ustavno pravni aranžam BiH i u svom sastavu ima predstavnike, vrlo često suprotstavljenih, rekao bih, izričito suprotstavljenih mišljenja i u pogledu vanjske politike - naglasio je Genjac.

Takvo stanje smo, naveo je Genjac, imali više puta do sada u državi. 

- Poznata je situacija oko Kosova zbog koga trpe i građani BiH u smislu slobode putovanja, trpe privrednici BiH u smislu otežanog poslovanja ili onemogućenog poslovanja sa Kosovom. To se nažalost pokazalo i ovaj put na Generalnoj skupštini UN-a. Jednostavno BiH je zakovana tim suprotstavljenim gledištima vrlo često ostaje u prilici, odnosno jedinoj mogućnosti da bude suzdržana u pogledu izjašnjavanja u ovim pitanjima - podcrtao je Genjac.

Usvojena rezolucija

Generalna skupština UN-a usvojila je danas rezoluciju kojom odbacuje američku odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Za proglašenje rezolucije američkog predsjednika Donalda Trumpa nevažećom i ništavnom glasalo je 128 država, devet ih je bilo protiv, dok je 35 bilo suzdržano.

Među suzdržanim u regionu uz BiH bila je još jedino Hrvatska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.