BIH

Plakalo: Upitnik pokazao da procesi u BiH mogu funkcionirati uprkos kašnjenju

Avaz.ba

26.12.2017

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini (EpuBiH) Haris Plakalo smatra da je Upitnik Evropske komisije pokazao da procesi u BiH mogu funkcionirati uprkos kašnjenju.

Plakalo je Feni kazao da je proces odgovaranja duži nego što se očekivalo, ali da je ipak 97 posto pitanja odgovoreno, a da se ostatak vezuje za političke interese i razloge zbog kojih se još čeka na finalizaciju procesa.

- Smatram da je Vijeće ministara BiH, s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, uložilo velike napore da bismo u ovoj godini imali odgovore na sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije i koja bi se već početkom slijedeće godine poslala u Brisel na detaljnu analizu nakon koje će Evropska unija raspolagati informacijama za koje segmente se mora posvetiti najviše pažnje u toku budućih procesa pregovaranja i pristupnih pregovora za članstvo u Uniji - rekao je Plakalo.

Naglašava da se zaboravlja kompleksnost procesa odlučivanja i procesa u kojem se finaliziraju odgovori na pitanja iz upitnika, gdje se u kontinuitetu BiH u ovom procesu poredi sa zemljama regije čije je uređenje znatno jednostavnije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.