BIH

Godišnji press "Kruga 99": Ovo će biti godina konstantnih blokada

M.R.S.

4.1.2018

Ovo će biti godina konstantnih blokada institucija države u ključnim oblastima, od zakonodavne, izvršne i sudske vlasti do sistema sigurnosti, oružanih snaga, obrazovanja, procesa evropskih integracija.

Istakao je to Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ na godišnjoj pres konferenciji posvećenoj ključnim političkim procesima u ovoj godini.

-Unutrašnje blokade države i društva samo su politički izraz ostvarivanja ratnih ciljeva koji su konstatovani presudama Haškog tribunala kao udruženi zločinački poduhvat i internacionalni oružani sukob protiv BiH – dodao je Kulenović.

Kao jednu od ključnih zadaća u ovoj godini, član „Kruga 99“ Lada Sadiković je navela obraćanje BiH Venecijanskoj komisiji da nam sačini nacrt novog Ustava BiH.

-Bez takve promjene BiH neće moći prići ni ispunjavanju Upitnika – kazala je Sadiković.

Govoreći o pitanju izmjene izbornog zakonodavstva, Slaven Kovačević je nagasio da smo ušli u izbornu godinu kada se izborno zakonodavstvo ne bi trebalo mijenjati, pa postoji bojazan da bi izmjena nekoliko mjeseci prije izbora išla u korist političkih elita, a ne građana.

Hazim Bašić jučer je kazao da će u ovoj i godinama koje slijede težišno pitanje odnosa BIH i susjednih zemalja biti nastavak rješavanja izazova vezanih za međudržavne granice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.