BIH

Zanimljiv socijalni eksperiment portala Avaz.ba: Kako su građani reagirali kada su našli izgubljeni novčanik

A.Durgut/Avaz.ba

Piše: A.MISIMOVIĆ

5.1.2018

Ekipa portala Avaz.ba provela je socijalni eksperiment na ulicama Sarajeva.

Pratili smo reakcije građana kada pronađu izgubljeni novčanik. U velikom broju, građani su pokazali koliko su humani, vrativši novčanik njegovom vlasniku. 

Nakon što im je saopćeno da se radi o eksperimentu, oni koji su vratili novčanik, s oduševljenjem su reagirali, shvativši da su bili na testu! Neki su reagirali smijehom.

Najveći razlog zbog kojeg su to učinili jeste što je to, kako kažu, građanska dužnost.

-Tako sam odgojena. Što nije moje, trebam vratiti i uvijek ću tako raditi - kazala nam je jedna gospođa.

- Ne bi bilo korektno da smo hladni kada vidimo da mlada djevojka izgubi novčanik. Možda je studentica koja je došla iz nekog drugog grada ovdje da studira i živi, a svi znamo kolika je procedura oko izrade novih dokumenata - kazao je jedan sugrađanin.

Ipak, zaintrigirao nas je gospodin koji je jedini uzeo novčanik i nastavio svojim putem. Nakon što smo ga zaustavili i tražili novčanik, nije ga odmah želio dati nepoznatim osobama dok se nije uvjerio da pripada nama. Riječ je o stranom državljaninu koji živi i radi u Sarajevu. Novčanik je, kako kaže, uzeo jer je želio pogledati dokumente i potražiti njegovog vlasnika.

Bilo je i onih koji nisu reagirali čak ni nekoliko minuta nakon što je bio ostavljen na ulici. Jedni su prolazili mirno, drugi u žurbi nisu ni pogledali u novčanik...

U videu pogledajte kako je to izgledalo danas na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu:




Video: A.Durgut/Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.