BIH

Naoružanje iz naše zemlje pronađeno u Siriji i Iraku: U Faludži se ratovalo i raketama iz BiH!

Sanduk za municiju napravljen u Konjicu 1998. godine

E. HALIMIĆ - N. KATICA

6.1.2018

Oružje i municija iz naše države, proizvedeni prije, ali i poslije agresije, pronađeni su na ratištima u Siriji i Iraku i koristili su ih i borci Islamske države, navodi se u najnovijem izvještaju organizacije „Conflict Armament Research“ (CAR).  

Prednjači Kina

Grupa istraživača CAR-a radila je na terenu od jula 2014. godine do novembra 2017. Istraživači su dokumentirali više od 40.000 komada oružja i municije, a istraživanja su pokazala da najveći dio oružja i municije korištenog u Siriji i Iraku potječe iz Kine, Rusije i zemalja istočne Evrope.

Municija koju su istraživači CAR-a pronašli u Mosulu prošle godine proizvedena je od 1997. do 1998. godine u Konjicu, navodi se izvještaju i ističe da je pronađena municija izvezena u Tursku, a radilo se o pet miliona metaka dostavljenih turskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Osim metaka, istraživači su 2016. godine u Faludži pronašli i rakete „M-79 osa“, a kako se navodi u izvještaju, one su proizvedene u fabrici „Pretis“ u Vogošći od 1980. do 1992. godine. No, ne zna se iz koje od zemalja bivše Jugoslavije potječu, jer na upite koje je organizacija poslala BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, samo je iz Ljubljane dobila odgovor.

Pronađene rakete „M-79 osa“ proizvedene u Vogošći

Prema podacima objavljenim u ovom izvještaju, oružje i municija iz BiH korišteni na ovim ratištima nisu bili zastupljeni u velikoj mjeri. Od 39 zemalja, naša zemlja zauzima 14. poziciju po broju municije prisutne na ovim ratištima.

Nelegalna trgovina

Sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH Denis Hadžović kazao je za „Avaz“ da je trgovina oružjem jedno od najzanimljivijih pitanja u svijetu.

 - Prema zvaničnim podacima, godišnje u svijetu bude prodato oružja i municije u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, ali nezvanično taj broj prelazi 1.000 milijardi dolara. BiH je u određenom periodu nakon rata do 2003. godine imala problem s nelegalnom trgovinom naoružanjem. Svi se sjećamo problema vezanog uz fabriku „Orao“ iz Bijeljine i međunarodni embargo zbog nedovoljnog reguliranja izvoza naoružanja. Oružje je tada bilo u posjedu entitetskih vlada i bilo ga je viška – pojasnio je Hadžović.

Poslije izvoza, BiH više nije nadležna  

Hadžović je istakao je da je nakon skandala s „Orlom“ ova oblast znatno bolje regulirana i količine naoružanja u BiH stavljene su pod kontrolu.

- Od tada nije bilo prodaje naoružanja iz viškova, ali bilo je nekoliko donacija koalicionim snagama za borbu protiv terorizma u Iraku i Afganistanu. Ipak, raznim putevima i raznim kanalima moguće je da se pronađe i oružje nekog novijeg datuma, ali treba biti oprezan, jer ovaj izvještaj ukazuje samo na to da je oružje proizvedeno u BiH, a ne da ga je naša država prodala. Fabrika u Konjicu trenutno skoro 90 posto oružja izvozi američkim kompanijama, a šta se s njim dalje dešava, već nije u nadležnosti BiH - naglasio je Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.