BIH

Završen sastanak članova kolegija oba doma Parlamenta i Vlade FBiH: Bez dogovora o sjednici, naredni sastanak u ponedjeljak

M. R. S.

11.1.2018

Članovi kolegija Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH, koji dolaze iz SDA, HDZ BIH i SBB, nisu danas na trosatnom sastanku uspjeli postići dogovor o održavanju sjednica Parlamenta FBiH kako bi bio usvojen budžet FBiH za ovu godinu.

Ove razgovore, s ciljem deblokade rada Parlamenta i prevazilaženja krize u odnosima prvenstveno između SDA i HDZ BiH, nastavit će u ponedjeljak.

- Dobro je što postoji volja SDA i HDZ BiH da se postigne dogovor. Jedino što je optimistično jeste da su svi svjesni problema koji imamo sa budžetom i da ga treba donijeti. SBB je spreman, nakon što SDA i HDZ otklone nesuglasice, podržati budžet – kazao je Fuad Hadžimehmedović (SBB), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedavajuća Doma naroda, tvrdi da su približili neke stavove i imaju ideje kako prevazići stanje, ali i da treba puno vremena da se vrati povjerenje kad se jednom izgubi.

- Svjesni smo odgovornosti i važnosti donošenja proračuna, ali i očuvanja partnerskih odnosa – dodala je Bradara i istakla da nije samo pitanje brisanja etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća nije jedino koje je sporno.

Podsjećamo, problemi su nastali u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH čija je sjednica krajem prošle godine propala jer je pao njen dnevni red s obzirom da joj nisu htjeli prisustvovati poslanici kluba HDZ BiH-HNS.

Time je FBiH ostala bez budžeta za ovu godinu i novog zakona o PIO koji su bili na dnevnom redu. Ovakav potez Kluba poslanika HDZ-HNS uslijedio je jer je sedmicu prije na dnevni red sjednice Predstavničkog doma, zahvaljujući glasovima poslanika SDA, uvrštena inicijativa SDP-a da se ide ka brisanju etničkih predznaka iz naziva javnih preduzeća, prvenstveno „HT Mostar“ i „Elektroprivreda HZHB“. Ovo je izazval oogorčenje HDZ BIH čiji su poslanici sjednicu napustili.

Edin Mušić (SDA), predsjedavajući Predstavnilkog doma Parlamenta FBiH, večeras je nakon sastanka kazao da je namjera sastanaka da se dođe do usvajanja budžeta i finansijskih planova vanbudžetskih fondova, te da nastoje prevazići usložnjeno stanje u Predstavničkom domu.

Naveo je da je odluka o privremenom finansiranju FBIH za prva tri mjeseca ove godine jedno od rješenja, te da je kraj januara krajnji rok za donošenje ili budžeta za ovu godinu ili odluke o privremenom finansiranju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.