BIH

Kompanija „Trend Tex“ iz Matuzića otvorila u Foči novu fabriku: Posao će dobiti još 100 radnika, a među njima će biti i povratnici

U pogonu već zaposleno 45 radnika

Piše: Al. B.

14.1.2018

Kompanija „Trend Tex“ iz Matuzića u općini Doboj-Jug otvorila je u Foči pogon za proizvodnju odjeće za osoblje i pacijente u zdravstvenim ustanovama. Posao je dobilo 45 osoba, jedan broj ih je trenutno na obuci, a cilj je da do kraja juna za mašinama bude 100 šivača.

Izvoz u EU

U mašine i opremu te obuku radnica investitor je uložio blizu 200.000 KM, dok je adaptaciju i plaćanje troškova zakupa objekta u narednih šest mjeseci, uz podršku resornog entitetskog ministarstva, na sebe preuzela Općina Foča.

- Najveći smo proizvođač tekstilnih proizvoda u medicini za njemačko tržište, a radimo i za Dansku, Švedsku, Italiju i Poljsku. Sedmično proizvodimo do 45.000 jedinica. Cilj proizvodnje u Foči je da do juna uposlimo 100 radnika. Najveći problem su kadrovi, a ako taj plan ostvarimo, u drugoj fazi proširit ćemo proizvodnju i imati 200-250 radnika – kazao nam je vlasnik Šućko Hadžijakupović.


Radi i brat

Prvo zaposlenje u ovoj tvornici dobilo je i dvoje povratnika, brat i sestra Fuad i Fuada Kršo s Tjentišta.

- Do sada nisam nigdje radila, a ovdje sam se već navikla. Puno mi znači što sam u 20. godini dobila priliku da negdje radim – kaže Fuada.

Njen brat je elektromehaničar i uspješno otklanja zastoje u proizvodnji.

- Radim na održavanju mašina i tu sam već dva mjeseca. Ovdje ću raditi, ali i dalje ću živjeti na Tjentištu – kazao nam je Fuad Kršo.

Svima otvoren put  

Predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti ističu da je investicija realizirana zahvaljujući razumijevanju vlasnika kompanije za teško stanje u Foči te dodaju da je put do posla sada otvoren svim povratnicima.

- Vrlo brzo će se popunjavati još neka radna mjesta. I mi imamo potencijalne radnike za ovaj pogon, predložit ćemo ih menadžmentu i oni koji budu zadovoljili imat će priliku da rade – kazao nam je Izet Spahić, predsjedavajući Skupštine općine Foča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.