Čović razgovarao s Kormak i Vigemarkom o političkoj situaciji i reformama

Fena
16.01.2018 18:16

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je danas s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) i specijalnim izaslanikom EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom (Gunnar Wigemark) o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te stanju reformi.

Naglasak je stavljen na nužne izmjene Izbornog zakona u svim njegovim elementima koja zahtijevaju efikasna rješenja, u skladu s evropskim standardima i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH.

To se odnosi na utvrđivanje načina izbora članova Predsjedništva BiH, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, organiziranje izbora u Mostaru, kao i realizaciju niza međunarodnih preporuka koje za cilj imaju unapređenje efikasnosti i transparentnosti izbornog procesa.

Čović je istakao kako je nužno težiti rješenjima koja istovremeno unaprjeđuju evropsku perspektivu BiH i garantuju punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda kroz dosljednu primjenu načela legitimnog predstavljanja u izbornom procesu.

Sagovornici su zaključili da je u cilju iznalaska potrebnih rješenja u narednom razdoblju potrebno dodatno intenzivirati razgovore parlamentarnih stranaka, kako bi bilo omogućeno potpuno provođenje izbornih rezultata nakon općih izbora u oktobru 2018., te na taj način kreirale pretpostavke za daljnje reformske aktivnosti od vitalnog značaja za BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

NA VRH