BIH

Jasmin Emrić, poslanik u PSBiH: O Zvizdićevom skandalu treba raspravljati Parlament

mrić: Razgovorima do izmjena Izbornog zakona

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.1.2018

Jasmin Emrić, poslanik A-sda u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u razgovoru za „Avaz“ izrazio je očekivanje da će sjednica tog doma prekinuta 17. januara biti nastavljena posljednjeg dana ovog mjeseca, kako je ranije naznačeno poslanicima. On smatra da već sada evidentno nepostojanje podrške prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH i HDZ-a i SDA ne bi smjelo dovesti ni do kakvih blokada u radu Parlamenta, kako su najavljivali pojedini zvaničnici.  

Isključiti blokade

- Iz rasprava koje smo već obavili o tim prijedlozima jasno je da nijedan nema podršku i bilo bi krajnje neodgovorno prema svim problemima koji čekaju na rješavanje da pitanje Izbornog zakona dovede do nekih blokada – smatra Emrić.

Komentirajući mogućnost da izmjene Izbornog zakona nametne međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik, Emrić kaže da ne očekuje bilo kakva nametanja, ali smatra da će se međunarodna zajednica uključiti aktivnije u traganje za rješenjima ovog pitanja.

- Prije svega odgovornost je na domaćim političarima. I predstavnici svih političkih stranka moraju sjesti za sto i postići kompromis o tim pitanjima. Nije način rješenja da to rade klubovi, jer se ispostavi da se to čini samo forme radi kako bi izgledalo da se nešto radi. Bez istinskog zajedničkog opredjeljenja i operativnog rada gdje bi svi bili uključeni, do korjenitih i kvalitetnih izmjena Izbornog zakona ne može doći - kaže Emrić.

Poražavajući potez

Poput brojnih drugih zvaničnika u BiH i patriotskih snaga koje su burno reagirale na informaciju da je Denis Zvidić za odgovore u Upitniku Evropske komisije koristio podatke o popisu iz RS, i Emrić je sa zaprepaštenjem dočekao ovu vijest.

- To je zaista poražavajuće i mene je zaprepastilo. Jedini podaci o popisu koje je prihvatio Eurostat jesu podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH. To što je poslao podatke koje je Ustavni sud proglasio neustavnima nema opravdanja i nije se smjelo upuštati u takvu avanturu – kaže Emrić.

Očekuje da će Parlament BiH razmatrati posljednji Zvizdićev postupak s podacima o popisu.

- I do sada je bilo razloga da se otvoreno raspravlja o radu Vijeća ministara, koje nema podršku većine, a sada je krajnje vrijeme da o ovom, ali i svim drugim otvorenim pitanjima konačno i razgovaramo. Iako Vijeće ministara nema nikakvu podršku, ipak smatram da je nerealno očekivati da se do kraja ovog mandata može formirati novi saziv – zaključuje Emrić.

Podjela novca bez kriterija  

Emrić je izrazio i žaljenje što predlagači amandmana na ovogodišnji budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nisu postigli saglasnost da se Predsjedništvu BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara i njegovoj dvojici zamjenika ukinu sredstva u ukupnom iznosu od oko 540.000 KM koje dijele bez ikakvih kriterija.

Emrić je, naime, jedan od poslanika koji su podržali prijedlog SBB-a da ta sredstva budu ukinuta i preusmjerena onima kojima su potrebnija.

- Bio sam za prijedlog zastupnice Maje Gasal-Vražalica da se izdvoje sredstva za narukvice za djecu s autizmom i da ta sredstva budu obezbijeđena kako je predlagao Klub SBB-a, iz ove rezerve koju sada dijeli Predsjedništvo BiH bez ikakvih kriterija i onima kod kojih ubiru političke poene - kaže Emrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.