BIH

Lani kontrolisano 7.388 uzoraka hrane, radnih površina, vode: Analize otkrile prisustvo bakterija, kvasca, teških metala, adtive...

Brdarić: Pojačane kontrole

A. Na.

26.1.2018

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske polsove lani su na laboratorijsku analizu poslali 7.388 uzoraka hrane, briseva radnih površina i vode. Prema riječima portparola KUIP-a Vildane Brdarić, neusklađenosti su otkrivene kod 102 uzorka u kojima su pronađene bakterije, kvasci i plijesni, zatim teški metali, prisustvo aditiva iznad propisanih vrijednosti... 

- Krajem 2017. godine u Kantonu Sarajevo uspostavljen je funkcionalan sistem službenog uzorkovanja, a to potvrđuje i činjenica da je blizu 50 posto neusklađenosti utvrđeno u decembru 2017. godine, kada su intenzivirane službene kontrole. Službeno uzorkovanje se provodi na osnovu prethodno izrađenog Plana kojim je predviđeno uzimanje uzoraka u svim fazama proizvodnje, od farme do stola.

U svrhu realizacije Plana potpisan je i Sporazum o pružanju usluga laboratorijskog ispitivanja sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kao nosiocem konzorcija laboratorija koje provode niz ispitivanja. Istovremeno, studentima završnog semestra tog fakulteta osigurano je da se, u cilju sticanja praktičnih kompetencija, upoznaju za načinima i metodama veterinarskih nadzora, a pod mentorstvom veterinarskog inspektora – kazala je Brdarić.

Radi zaštite zdravlja i interesa potrošača kantonalni veterinarski inspektori i inspektori za hranu nastavljaju službene kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost hrane u prometu i proizvodnji. S ciljem provedbe Plana osigurana potrebna su finansijska sredstva, te dodatna obuka inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, koji provode uzorkovanje na terenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.