BIH

Odjeljenje za opću upravu Grada Prijedora: Građani najviše traže pravnu pomoć zbog razvoda i osporavanja očinstva

Prijedorčani se žale na porodične odnose ( Ilustracija)

Piše: Avaz.ba

27.1.2018

Službi pravne pomoći grada Prijedora prošle godine se obratilo 1.959 građana koji su najčešće tražili pravne savjete iz oblasti porodičnog prava, javlja Srna.

Načelnik Odjeljenja za opću upravu grada Prijedora Mensur Islamović potvrdio je da su u 2017. pravnu pomoć u usmenom obliku, putem pravnih savjeta iz različitih oblasti, dobile 1.484 osobe, a u pisanom 475 osoba.

- Kada je riječ o parničnim postupcima, građani su najčešće tražili pravne savjete iz oblasti porodičnog prava, a to su razvodi brakova i zakonsko izdržavanje, odnosno utvrđivanje i osporavanje očinstva, kao i povreda prava iz radnih odnosa - rekao je Islamović.

U upravnim predmetima najčešće su bile žalbe u vezi s ostvarivanjem prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, te znatan broj žalbi na rješenja Fonda zdravstvenog osiguranja.

- Najaktuelniji predmeti iz vanparničnog postupka su prijedlozi za diobu zajedničke imovine i ostavinski postupak, a građani su tražili pravne savjete i u vezi sa sastavljanjem ugovora i testamenata, kao i iz zemljišnoknjižne oblasti - rekao je Islamović.

U okviru ove službe građani se svakog posljednjeg petka u mjesecu mogu obratiti i pravnicima Centra za pružanje besplatne pravne pomoći koji djeluje pri Ministarstvu pravde RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.