BIH

Popularna „Grahijada“ na Rujište izmamila preko 1.000 građana

Piše: M.H.

28.1.2018

Druženje svih generacija uz pjesmu, zvuke harmonike, mirise kuhanog vina i omiljenog narodnog jela, graha, obilježilo je današnju „Grahijadu“, manifestaciju takmičarskog karaktera koja je na omiljenom mostarskom zimskom izletištu Rujištu okupila više od 1.000 građana.  

Više od 30 timova takmičilo se u kuhanju graha, između ostalog bile su tu i ekipe simpatičnih naziva „Grahuljice“, „Prdimahovina“, „Maše i međedi“, „Vjetrovi Šehovine“, „ISS hanume“... a peteročlani žiri sastavljen od iskusnih planinara je nakon isprobavanja proglasio tri najbolje.

Tako je prvo mjesto za najbolji grah osvojila ekipa „Higijenski“, drugo mjesto pripalo je ekipi „Carina“ a treće „Šlauferima“ te su svi nagrađeni simboličnim nagradama.

Sead Divanović, predsjednik Planinarsko-smučarskog društva Prenj, koje je četvrtu godinu zaredom organizator ove zanimljive manifestacije kazao je da je sve proteklo u najboljem redu te da druženja i veselja nije nedostajalo.

Organizatori su za sve ekipe osigurali ognjišta i drva, kao i tanjire, čaše, kašike i hljeb za sve posjetioce, a svima su dijelili besplatno grah i čaj.

-Na Rujištu se danas kuhao dobar grah. Stil je bio slobodan. Sve ekipe su po svom izboru koristile grah i način pripreme a članovi žirija, iskusni planinari koji su u životu skuhali velike količine graha, na kraju su izabrali najbolje. Bilo je zabavno, imali smo i tombolu s skromnim nagradama i možemo reći da su posjetioci svih generacija proveli lijep zimski dan u čistom zraku munikine šume - istakao je Divanović.

Ovogodišnja „Grahijada“ održana je pod pokroviteljstvom Turističke zajednice HNK . 

Ova popularna manifestacija iz godine u godinu privlači sve više ljudi pa su tako na putu za Rujište zabilježene neviđene gužve i kolone. Nakon dugotrajnog čekanja, neki putnici namjernici morali su okrenuti nazad u Mostar.

Pobjednička ekipa "Higijenski"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.