BIH

Zbog koga je Konaković najavio odlazak iz SDA?

M.Aš.

30.1.2018

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, prema saznanjima „Avaza“, podnio je ostavku na sve funkcije u SDA i najavio napuštanje ove stranke zbog neslaganja sa stranačkim kolegama na sjednici Izvršnog odbora SDA Kantona Sarajevo.

Sjednica je održana sinoć, a Konaković je nakon burne rasprave s pojedincima napustio sastanak i najavio odlazak iz SDA.

On je ostavku najavio svojim kolegama u Izvršnom odboru već pri napuštanju sjednice, rekavši da ga boli glava, a jutros je i formalno pokrenuo tu proceduru tako što je poslao e-mail.

- Poštovani predsjedniče Sarajliću, cijenjeni članovi IOKOSDA, esselamu alejkum i dobar dan. Obavještavam vas da podnosim neopozivu ostavku na sve funkcije u organima SDA. Ostavku sa detaljnim obrazloženjem ću dostaviti pismeno. Elmedin Konaković - napisao je u e-mailu.

I ranije je Konaković imao problema sa stranačkim kolegama, ali njegovo nezadovoljstvo, tvrde naši sagovornici, sinoć je kulminiralo. Konaković je bio potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kao i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar.

No, razlog zbog čega je najavio odlazak iz SDA je otvoreni sukob s direktorom ZOI-ja'84 Midhatom Hubijarom, koji traje već duži period. Konaković je mjesecima tražio njegovu smjenu, ali nije imao podršku SDA. Podršku Hubijaru pružaju Huso Ćesir i Semir Efendić.

Upravo je Konaković, zbog neslaganja s Ćesirom i Efendićem, kada je u pitanju (ne)rad direktora SDA u javnim kompanijama, odlučio da podnese ostavku na funkcije i najavio napuštanje stranke koja ga je imenovala za premijera KS. Inače, SDA ga je 16. februara 2015. godine predložila za novog predsjednika Vlade Kantona Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.