BIH

Incko: Brine me sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida i ratnih zločina

Avaz.ba

8.2.2018

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) u srijedu se sastao sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za sprečavanje genocida.

U svjetlu nedavnih presuda Haškog tribunala, oni su razmijenili mišljenja o nedovoljnom stepenu pomirenja, što utječe na Bosnu i Hercegovinu i širu regiju, saopćeno je iz OHR-a.

Izrazili su zabrinutost činjenicom da dvadeset i dvije godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno da priznaju stradanja nevinih civila/žrtava drugih nacionalnosti.

Visoki predstavnik rekao je da je izuzetno štetno za proces pomirenja u BiH kada istaknute političke ličnosti negiraju genocid i druge ratne zločine.

- Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida i ratnih zločina generalno. Takva neprihvatljiva retorika diskvalificirala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrijednostima i normama - rekao je visoki predstavnik.

Specijalni savjetnik i visoki predstavnik istaknuli su koliko je važno da ključni akteri udvostruče napore na preventivnom radu i održanju mira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.