BIH

Suđenje Kemalu Čauševiću: Ko je inspektoru FUP-a poklonio psa?

M. Aš.

8.2.2018

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, optuženom u predmetu "Pandora".

Inače, u ovom predmetu optužen je i Anes Sadiković.

Saslušana su nova tri svjedoka Tužilaštva BiH Alija Mašić, Nedžad Dervišić i Edin Nuhić. Radi se o aktuelnim i bivšim uposlenicima UIO BiH.

Odbrana prvooptuženog unakrsno je ispitala i Nedžada Agovića, vlasnika novotravničkih kompanija "Hari", kojeg je prošli put direktno ispitao tužilac Dubravko Čampara. Agović je tada govorio da je imao problema prilikom uvoza tekstila u BiH.

No, na današnje pitanje Asima Crnalića, Čauševićevog advokata, da li je istina da su njegove firme 19 puta kažnjene zbog carinskih prekršaja, on je odgovorio potvrdno, istakavši da Poreznoj upravi FBiH duguje 18.000 KM, te da je osuđen na osnovu prijave koju je protiv njega podnio Čaušević.

Na upit optuženog Čauševića da li je dolazio kod njega u kabinet, jer su ga FUP i Federalno tužilaštvo označili kao vođu kriminalne grupe koja pere novac i rastura drogu, također je odgovorio potvrdno, ali da o tome nije bilo govora.

Čaušević ga je pitao i da li je tačno da je jednom službeniku FUP-a, koji tu više ne radi, poklonio psa, odgovorio je da to nije tačno i da nema nikakve pse.

Svjedoci Mašić i Nuhić potvrdili su danas da Sadikovićeve firme, koliko je njima poznato, nisu imale povlašten status prilikom uvoza tekstila u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.