BNT iz Novog Travnika kreće u nove poslovne pobjede

OTKRIVAMO / BiH će praviti novu haubicu vrijednu 2 miliona maraka!

M. AŠČIĆ

Foto: Veliki broj zainteresiranih za kupovinu


Tvornica mašina i hidraulike „Bratstvo“ iz Novog Travnika (BNT-TmiH) trebala bi uskoro početi s proizvodnjom prototipa nove samohodne haubice kalibra 155 milimetara, čiji će domet iznositi 50 kilometara, saznaje „Dnevni avaz“.

Završeno testiranje

Ova kompanija 2016. godine proizvela je prvo moderno artiljerijskog oružje poslije rata, a radi se o haubici kalibra 155 milimetara, dometa do 40 kilometara, koja s ukupnom masom teži svega dvadesetak tona.

Nedavno je ova firma uspješno završila i testiranja, a kako saznajemo, veliki je broj stranih firmi koje su zainteresirane za kupovinu ovog modernog naoružanje, čija je vrijednost milion maraka po komadu.

  • Foto: Džindić: Širimo kapacitete


Nova haubica, u čiju se realizaciju treba ozbiljno krenuti, koštat će dva miliona maraka (milion eura), jer će njen domet biti 50 kilometara, što je za deset kilometara više od postojeće.

Mnogo kupaca

Tvrdi to za „Dnevni avaz“ i Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, koji je  najzaslužniji za ekspanziju namjenske industrije. Ministar Džindić smatra da se o tome već ozbiljno razmišlja i da će, kako stvari stoje, to biti i realizirano.

- Nova haubica imat će isti kalibar, 155 milimetara, ali će imati veći domet. Za prvu već imamo veliki broj zainteresiranih kupaca - rekao nam je Džindić.

Odlične tehničke karakteristike

Ono po čemu se izdvaja prva bh. samohodna haubica jeste velika taktička pokretljivost koja joj omogućava brzo zauzimanje vatrenog položaja na različitim vrstama terena. Posjeduje i kompjutersko GPS zauzimanje elemenata za gađanje, zauzimanje novog položaja za manje od 90 sekundi. Automatsko punjenje posjeduje šest granata.
NA VRH

Podijeli članak na