BIH

Sastanak Crnatka i Knajsel: Podrška Beča na putu ka EU

SRNA

Srna

22.2.2018

Ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije Karin Knajsel (Karin Kneissl) danas je u Sarajevu izjavila da Austrija podržava BiH na njenom putu ka EU i da će evropski put BiH biti preciziran onda kad Beč preuzme predsjedavanje EU.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, Knajselova je rekla da su odnosi Austrije i BiH veoma bliski i da očekuje da se oni još intenziviraju.

Ona je dodala da BiH i Austrija imaju bliske odnose samim tim što u Austriji živi više od 160.000 ljudi iz BiH i regiona.

Knajselova je rekla da su se ona i Crnadak saglasili da ovaj region ne treba nazivati zapadni Balkan nego Jugoistočna Evropa, jer se time daje do znanja da je riječ o dijelu Evrope.

Konstatujući da je na današnjem sastanku potvrđena dalja snažna podrška Austrije integrisanju BiH i regiona u EU, Crnadak je naveo da je razgovarano i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Prema njegovim riječima, gošću iz Austrije upoznao je o tome da je BiH završila odgovor na Upitnik Evropske komisije i da će, uprkos što je ovo izborna godina u BiH, proces reformi i evropskih integracija biti nastavljen.

"Razgovarali smo i o odnosima u regionu. Ponovio sam da je za BiH podjednako važan cilj nastavak regionalne saradnje, koliko i evropske integracije", rekao je Crnadak, ističući želju BiH da učvrsti odnose u trouglu BiH-Srbija-Hrvatska, jer su regionalna stabilnost i smirivanje odnosa ključni za razvoj cijelog regiona.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o nastavku procesa koji su otvoreni unutar regiona, uključujući i konferenciju u julu u Londonu na kojoj će učestvovati zemlje Jugoistočne Evrope.

"Uvjeren sam da će cijeli ovaj region u Austriji imati velikog prijatelja i partnera u narednom periodu", zaključio je Crnadak, koji je posebno zahvalio Knajselovoj što je za prvu posjetu u svojstvu ministra vanjskih poslova Austrije izabrala BiH.

Crnadak je podsjetio da je Austrija najveći investitor u BiH i da dvije zemlje imaju dobru saradnju u svim oblastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.