Iz Hitne pomoći za Avaz.ba: Pridržavajte se ovih savjeta uoči velikih minusa

A. SOKOLOVIĆ
24.02.2018 18:19

Srijeda će biti najhladnija. Tada se očekuju i najniže temperature u ovoj godini. Prognoza je da će se jutarnja temperatura kretati uglavnom između -15 i -10, na planinama i visoravnima i do -20 stepeni.

To je za Avaz.ba kazala Ismira Ahmović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koju smo kontaktirali nakon najava da se u Bosni i Hercegovini očekuju rekordno niske temperature u ovom dijelu godine. 

Prognoza za februar

Ona nam je dala i prognozu za naredne dane. Ohrabrujuća vijest je da će nakon srijede doći do povećanja temperatura i da ćemo "izaći iz minusa". 

- U nedjelju će u većem dijelu zemlje padati snijeg. Na sjeveru BiH ga neće biti, ali će i tamo doći krajem dana. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara, s tim da će ga u Livnu i okolini biti i oko 20 cm. Temperatura zraka uglavnom između -7 i -3 stepena - kaže Ahmović za naš portal.

I u ponedjeljak, 26. februara, očekuje se oblačno sa snijegom. 

- Očekujemo novih 10 do 20 centimetara snijega. Temperatura zraka će ponovo biti u minusu, od -9 i -4, na krajnjem jugu zemlje između -2 i 1 stepen. U utorak ponovo snijeg, kojeg će biti i u Hercegovini u jutarnjim satima. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 10 centimetara. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 2 stepena - kaže Ahmović. 

Ona nam je ponovo podvukla srijedu, kada se na planinama očekuje -20 stepeni.

U Hercegovini će biti sunčanije prijepodne, a u drugoj polovini dana naoblačenje. Ujutro se očekuje temperatura od -10 do -15, a na planinama i -20 stepeni. Od četvrtka će biti nestabilno, ali osjetno toplije. Srijeda je samo kritičan dan - podvukla je Ahmović.

Kontaktirali smo i Hitnu pomoć, u nadi da će građanima dati najbolje savjete. Naša sagovornica, doktorica Seida Pandić, odgovorna doktorica u Hitnoj pomoći, dala je preporuke kojih se trebaju pridržavati svi stanovnici Bosne i Hercegovine. 

Najbolji savjeti

- Upoznata sam s tim da od početka narednog vikenda dolaze veliki minusi. Prvi savjet je da svakako treba izbjegavati izlazak na otvoreno, posebno se to odnosi na kardiovaskularne bolesnike, asmatičare, ali i sve starije osobe. Trebaju izbjegavati izlazak u jutarnjim satima, redovno uzimati terapije. Srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim plućnim bolestima, te djeca i ljudi starije životne dobi nikako ne bi trebali napuštati svoje prostorije - kaže Pandić za Avaz.ba.

Ona je preporučila svim stanovnicima da budu u toplom, te da povećaju unos voća i povrća.

- Potrebno je izbjegavati prostore gdje se okuplja mnogo ljudi. Razlog - virusi koji se šire. Vjerujem da će građani biti savjesni – dodala je doktorica Seida Pandić, odgovorni ljekar u Hitnoj pomoći.  

NA VRH