BIH

Čolak: Bez izmjena Izbornog zakona idemo u ćorsokak

Vijesti.ba

26.2.2018

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, komentirao je za Vijesti.ba očekivanja od predstojeće posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker).

- Ne očekujem ništa drugo osim onoga što je nama već poznato u strategiji koja se odnosi na sve zemlje koje imaju ambiciju priključiti se EU. Međutim, s druge strane, očekujem podršku u smislu ubrzanja reformi, ali i objektivnu kritiku jer je trebalo puno više napraviti - kazao je Čolak.

Prema njegovim riječima, ipak je glavna tema izborni zakon jer je on nužna pretpostavka da se izbori u demokratskom duhu provedu i da se izabere vlast.

To je, prema mom sudu, temeljna pretpostavka daljeg poduzimanja koraka u smislu euroatlantskih integracija. Bez toga, bojim se da ćemo zapasti u veću krizu i zato mislim da će poseban naglasak staviti na taj dio i na reforme koje treba provoditi - mišljenja je Čolak.

Navodi da fokus EU na provođenje presude Ustavnog suda u odnosu na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ne ide u prilog HDZ-a, nego Bosne i Hercegovine, zato što neprovođenje presude Ustavnog suda BiH dovodi do krize.

- Ne znam kako neko misli provesti izborne rezultate. Niko ne dovodi u pitanje provođenje izbora jer je to dužnost, ali nažalost već provodimo ne znam ni tačno koje izbore, a nismo proveli odluke Evropskog suda, i to je činjenica - rekao je Čolak.

Realno gledajući, dodaje, odluka Ustavnog suda treba imati prioritet zato što je ona nužna pretpostavka formiranja vlasti, a ne da se dođe u neki ćorsokak, ili "ne daj Bože da nam se desi nešto poput onoga što se desilo u Mostaru".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.