BIH

SDP ne podržava blokadu saobraćajnica, ali revolt boraca je opravdan

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

1.3.2018

Nakon protesta bivših boraca, saopćenjem za javnost oglasila se i Socijaldemokratska partija BiH, kojeg prenosimo u cijelosti.

- Socijaldemokratska partija BiH podržava opravdane zahtjeve boraca za bezuvjetnu i hitnu objavu Registra boraca sa podacima na osnovu kojih će se znati kako je stečen taj status, kao i zahtjev da se okonča finansiranje ogromnog broja boračkih udruženja iz budžeta, a od čega je mali broj boraca imao koristi.

Podržavamo i zahtjev da se borcima bez zaposlenja ili drugog vida primanja osigura adekvatna mjesečna naknada u skladu s objektivnim mogućnostima i prema dužini ratnog staža.

SDP ne podržava blokadu saobraćajnica, kao sredstvo borbe, ali smatramo da je revolt boraca opravdan zbog ignorantskog odnosa vlasti prema boračkim zahtjevima i višemjesečnim protestima.

Vladajuće nacionalne stranke SDA i HDZ su godinama dodavali ratne zasluge svojim članovima ili pristalicama. Dopisivanje na spisak zaslužnih je nerijetko i način kupovine političke naklonosti na štetu istinskih boraca. Teško je i pretpostaviti koliko novca odlazi na različite privilegije, dodatke ili jednokratne vidove pomoći koje rijetko dolaze tamo gdje su najpotrebnije - najugroženijim boračkim porodicama.

Zato pozivamo Vladu Federacije BiH da hitno pristupi objavi kompletnog boračkog registra i da obustavi neefikasno rasipničko finansiranje boračkih organizacija, te da izvrši temeljitu analizu objektivnih mogućnosti dodjele boračkih dodataka demobilisanim borcima, koji nemaju drugog vida materijalnih primanja.

SDP neće borcima davati nerealna obećanja, a jasno je da većina boraca koji protestuju razumiju stanje u društvu i da očekuju minimum zahvalnosti koju zaslužuju. Izbacivanjem onih koji nezasluženo uživaju privilegije i smanjenjem rastrošnosti boračkih organizacija, stvorit će se preduvjeti za kvalitetniju materijalnu podršku boračkoj populaciji – piše u saopćenju SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.