BIH

CCI: Vlade na svim nivoima ne poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH

Fena

8.3.2018

Centri civilnih inicijativa, uz čestitke ženama u BiH za 8. mart, upozoravaju na neprihvatljivo stanje da se ženama u BiH uskraćuju prava koja su im garantirana zakonom.

Naime, nijedna vlada u BiH, od 10 kantonalnih, preko dvije entitetske, pa do Vijeća ministara BiH, ne poštuje Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, koji jasno propisuje da zastupljenost ženskog spola ne smije biti ispod 40 posto i da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje ovim zakonom zahtijeva, saopćeno je iz CCI-a.

Također, navode da vlade HNK i ZDK u svom sastavu nemaju nijednu ženu, dok najveću zastupljenost imaju entitetske vlade sa po četiri žene u 17-očlanim vladama, što je tek 23 posto. Uz Vijeće ministara BiH po dvije žene u svom sastavu imaju i vlade Posavskog, Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, te Kantona Sarajevo, a po jedna žena je u sastavu vlade Kantona 10, Bosansko-podrinjskog, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona. 

CCI smatra neprihvatljivom malu zastupljenost žena u svim parlamentima, te činjenicu da su rijetke stranke koje ovom problemu pridaju zasluženu pažnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.