SARAJEVO

Advokatice Delalić i Savić dokazima potopile montiranu optužnicu

Delalić i Savić: Uložile materijalne dokaze

A. ALJIMI – M. AŠČIĆ

14.3.2018

Ulaganjem materijalnih dokaza danas je u Sudu BiH završen dokazni postupak odbrana na suđenju Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a. 

U sudski spis uložena je odluka glavne tužiteljice Gordane Tadić, kojom se tužilac Dubravko Čampara izuzima iz predmeta o istrazi u kojoj se spominje Radončić.

Čampara kao „prikriveni tužilac“

Dragan Barbarić, jedan od Radončićevih advokata, ulaganjem ovog dokumenta želi dokazati da je na ovaj predmet direktno utjecao Čampara, koji se ponašao kao „prikriveni tužilac“. Barbarić je naglasio da je Čampara tokom svjedočenja u sudnici sudijama kazao da je on lično ispitivao Šejlu Turković i Sabahudina Žuju.

- Tvrdimo da je Čampara narušio autonomiju istrage i da je fabricirao dokaze u ovom postupku. Na osnovu ovog rješenja vidljiv je kompletan siže predmeta „Radončić“ i može se zaključiti da je Čampara imao učešće u ovom postupku – kazao je Barbarić.


Radončić: Žrtva neviđene tužilačke montaže

Također, advokat Barbarić pojasnio je da je iz priloženog iskaza Sabahudina Žuje vidljivo da je na osnovu njega formiran ovaj predmet, a ne na osnovu izjave Azre Sarić, kako je to Tužilaštvo željelo prikazati.

Uložena je i prvostepena presuda Osnovnog suda u Prištini, kojom je Naser Keljmendi oslobođen za ubistvo Ramiza Delalića.

- Predmet na Kosovu naznačen je u optužnici, zbog toga presudu ulažemo u spis – dodao je Asim Crnalić, šef Radončićevog advokatskog tima.

Odbrana Bakira Dautbašića danas je uložila listing poziva i SMS-ova koji se odnose na komunikaciju između Azre Sarić i Sabahudina Žuje. Ovim dokazom pobijeni su Sarićkini i Žujini navodi da nisu 21. decembra 2015. godine komunicirali. Uloženi su i SMS-ovi koje je Dautbašić razmjenjivao sa zvaničnicima SDA, a iz kojih je jasno vidljivo da je učestvovao u koalicionim pregovorima u Centrali SDA.

Ovim je, također, pobijena i tvrdnja Tužilaštva da je Dautbašić 15. decembra 2015. godine Radončiću poslao poruku u kojoj ga navodno obavještava o sastanku sa Sarićkom. Iz sadržaja poruka vidljivo je da Dautbašić Radončića obavještava samo o toku političkih pregovora, s porukom: „Sastanak prošao odlično“, a Radončić odgovara sa: OK, čime su konstrukcije Tužilaštva pale u vodu.

Isprepadana svjedokinja na Breninom koncertu

Dautbašićeva advokatica priložila je i SMS prepiske Azre Sarić s prijateljima, a koje je Tužilaštvo zanemarilo. U tim prepiskama u potpunosti se razotkriva da Sarićka uopće nije bila isprepadana, kako je to navedeno u montiranoj optužnici, već naprotiv, odlazi na koncert Lepe Brene u Zenici.

Uloženi su i Sarićkini SMS-ovi koji su potvrdili navode odbrane da je ona krila od Žuje da obavlja specijalizaciju u KCUS-u. U jednom od SMS-ova Sarićka svojoj prijateljici s kojom namjerava ići na koncert čak kazuje da je dežurna te da će se zamijeniti s nekim od kolega. Ovo je u suprotnosti s propisima KCUS-a, gdje su dežure stažistima zabranjene.

Priložena je i neprimjerena prepiska između Čampare i Sarićke, a u kojoj je on potiče da ode kod Bože Mihajlovića u Tužilaštvo, a ona ga pita hoće li dobiti specijalizaciju. U toj komunikaciji Čampara bezočno vrijeđa Radončića te insistira da Sarićka što prije da iskaz. Uloženo je i nekoliko dopisa SIPA-e na ime Dubravka Čampare, među kojima je i poziv na radni sastanak na kojem se razgovaralo o ovom predmetu.

- Čampara je rekao da je u ovom postupku bio samo svjedok, što ne proizlazi iz ovih dokaza, a tvrdi da nije učestvovao na spomenutim sastancima – rekla je Savić.


Čampara: Podstrekavao Sarićku da ide u Tužilaštvo

Advokatica Mirna Delalić u spis je uložila odgovor Suda BiH na upit odbrane, a u kojem se navodi da je Sud kolegama s Kosova pružio samo tehničku podršku, bez ikakvog pravnog uplitanja u konkretan predmet, zbog čega ne postoji ni video ni audiosnimak Sarićkinog svjedočenja videolinkom.

- U ovom odgovoru jasno se vidi da ne postoje elementi krivičnog djela ometanja pravosuđa. Sarić je svjedočila na Kosovu, ali ne po zakonu koji je na snazi u BiH – kazala je Delalić uz opasku da je Tužilaštvo BiH Sarićku željelo prikazati kao ključnog svjedoka, a ona je u svom iskazu rekla: „Ja vas uvjeravam da moj iskaz nema nikakvu težinu ni za Keljmendija ni Radončića.“

Odbijen prijedlog Tužilaštva  za saslušanje Izetbegovića 

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva da kao svjedok bude saslušan Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. U procesnoj odluci sutkinja Hasija Mašović kazala je da se saslušanjem Izetbegovića ne bi došlo do razrješenja bitnih činjenica, već bi se samo odugovlačio postupak.

Hadžijahić se kod Radončićeve sekretarice zadržala 30 sekundi 

Irhad Kos, inspektor SIPA-e, prikazao je danas u Sudu snimke videonadzora oduzete iz „Avaz Twist Towera“. Na zahtjev tužiteljice Elvire Stanojlović, Kos je pokazao tri snimka i nekoliko fotografija. Ovaj dio, naime, u potpunosti je odgovarao odbrani, jer su potvrđeni iskazi svjedoka Azre Halilović i Fuada Čibukčića da se Nermana Hadžijahić nikad nije sastala s Radončićem, što su jasno pokazali snimci njenog dolaska u kabinet njegove sekretarice, gdje se zadržala šezdesetak sekundi.

Radončić je kazao da svi ovi dokazi idu u korist odbrani.

- Ako se uzme u obzir da do sekretaricine kancelarije treba proći 10 metara, a njena kancelarija ima 100 kvadrata, gospođa Hadžijahić unutra se mogla zadržati svega 30 sekundi da preda CV. U to vrijeme kod mene u kabinetu je bio gospodin Adnan Terzić, a u prostoriji kod sekretarice su bili Fuad Čibukčić, Indira Ćatić i Azra Halilović, što se poklapa s njihovim ranijim svjedočenjem – pojasnio je Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.