SARAJEVO

Umišljenih u SDA nikada nije falilo, otišli su, pravili stranke i odlazili u zaborav

Avaz.ba

24.3.2018

Bakir Izetbegović na programskom skupu SDA govorio je i o stanju unutar ove stranke. Ocijenio je da su unutrašnji napadi opasniji od vanjskih.

- Dio specijalnog rata protiv Bošnjaka i bosanskih patriota je i iniciranje raskola unutar SDA, proizvođenje novih strankica, atomizacija bošnjačkog političkog korpusa. Nije teško probuditi neutemeljene ambicije umišljenih političara, nagovoriti ih na avanture pokretanja vlastitih političkih projekata. Upravo su takve neodmjerene i sebične ambicije ozbiljno reducirale Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Kako drugačije nazvati motive onih kojima je stranka dala sve, a koji su je uprkos tome izdali? Očigledno su sebi nešto nerealno umislili. A umišljenih veličina nije nam nikad falilo. Otišli su i Zulfikarpašić i Fikret Abdić i Haris Silajdžić i Edo Bičakčić… Pravili stranke, trajali jedno vrijeme i odlazili u zaborav – kazao je Izetbegović. 

Dodao je da je SDA nastavljala svoju misiju i nakon odlaska političara velikih formata, a naročito bez "onih čije su ambicije u raskoraku s kapacitetima i mogućnostima".

- SDA drži ideja, drže je razlozi zbog kojih je osnovana, prijeke potrebe Bošnjaka i svih bosanskih patriota da imaju snažnu političku snagu koja će bez kalkulacije braniti njihov dignitet i interes, državu, vjeru, identitet. S izuzetkom Kemala Ademovića, mogu reći da sam zadovoljan što su svi ostali sami otišli. Većina njih nije imala perspektivu u SDA koju ja predvodim, a neki bi bili i odstranjeni u procesu čišćenja stranke koji smo počeli u februaru – poručio je Izetbegović.

Istaknuo je da je proces čišćenja stranke pokrenut onda kada nije mogao ugroziti donošenje budžeta, usvajanje Upitnika i ostalih reformskih zakona.

- Odstranit ćemo postupno, onako kada i kako to nama bude odgovaralo, sve koji su se na bilo koji način ogriješili o vrijednosti koje baštini i brani SDA, o pisane i nepisane zakone. I državne i stranačke. Neće biti korupcije u SDA, neće se jedni satirati od posla da bi drugi sebi uzimali ono što nisu zaradili i što im ne pripada. Neće se unutar strukture SDA praviti privatne stranke kakvu je napravio Mirsad Kukić u Banovićima i počeo da pravi u Tuzlanskom kantonu. Odstranit ćemo korumpirane, kompromitirane, sebične, lijene, umišljene i umjesto njih dati šansu poštenim, sposobnim, skromnim i discipliniranim kadrovima SDA. Kao kad popravljate kvalitetnu mašinu, uklonite potrošene i štetne, a stavite nove zupčanike koji vrijedno rade – rekao je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.