Bijeljina: Ilegalni migranti otkriveni u teretnim vozilima i vagonu

POJAČANA KONTROLA Saopćenje GPBiH

Bijeljina: Ilegalni migranti otkriveni u teretnim vozilima i vagonu

Pripadnici Granične policije BiH su od 1. januara do 25. marta 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili 749 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.  

Uz navedeno, 847 osoba je spriječeno da uđe u BiH, tako da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Od pomenutih 749 ilegalnih migranata, u januaru ih je otkriveno 157, februaru 315, a do 25. marta 277. Istovremeno, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, od pomenutih 847 osoba, u januaru je odvraćeno 125, februaru 309 i do 25. marta 413 osoba.

Iz Granične policije BiH podsjećaju da kontinuirano poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice.

- Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila - navodi se u izvještaju.

Najnoviji primjer otkrivanja ilegalnih migranata u tovarnim prostorima zabilježen je 23.3.2018., kada su službenici Jedinice granične policije Bijeljina u tri odvojena slučaja otkrili 13 migranata (četiri Pakistana, dva Nigerije i sedam Afganistana) na međunarodnim graničnim prijelazima Rača i Popovi na ulazu BiH.

Također, sinoć, u jednom od teretnih vagona, otkriveno je sedam osoba bez identifikacijskih dokumenata na Međunarodnom željezničkom graničnom prijelazu Zvornik. U razgovoru sa službenicima JGP Zvornik, izjavile su da dolaze iz Bangladeša.

U proteklom preriodu najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda - piše u saopćenju iz GPBiH.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH