SASTANCI

Dodik u Beogradu: BiH je raspala zemlja, RS niko neće ušutkivati kada je Kosovo u pitanju

E. Ma.

3.4.2018

U Beogradu je danas održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije.

Na početku obraćanja novinarima, Dodik je rekao da je RS zahvalna na pomoći u rješavanju komunalnih, obrazovnih i drugih problema s kojima se pojedine općine suočavaju. 

- Ranije smo imali pomoć na načelnom političkom nivou, a sada je to konkretno. Ovdje nije selektivno birano, već sa stanovišta potreba općina, bez obzira na vlast - rekao je Dodik.

Kazao je i da je informirao Vučića o stanju u BiH te je rekao da je to "raspala zemlja".

- U BiH je potpuno zamrla institucionalna aktivnost, ništa se ne dešava osim kada neki zvaničnik posjeti BiH. Sve institucije su paralizirane. Odnosi između Bošnjaka i Hrvata su složeni toliko da ne funkcionira ni Vlada ni Parlament. U BiH jedino funkcionira RS i nema ni vidljivih naznaka da može doći do ugrožavanja toga - ustvrdio je Dodik.

On se osvrnuo i na pitanje Kosova, istaknuvši da "niko neće RS ušutkivati, već će ona uvijek braniti stav Srbije." 

- Ovo pitanje angažmana Vučića i Vlade Srbije ponovo je vraćeno na početak, ali bez stava Srbije, ono ne može ni biti riješeno, i to je veoma važno - rekao je Dodik.

Dodao je da RS želi razgovarati i sarađivati sa svim zemljama svijeta, ali da "nisu spremni da se povinuju njihovim zahtjevima."

- Pratimo politiku Srbije i nećemo dati saglasnost da BiH prihvati nezavisnost Kosova, to se neće desiti. Isključivo ćemo pratiti politiku Beograda i Srbije i taj stav nećemo promijeniti - poručio je Dodik u Beogradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.