SARAJEVO

SBB, SDA, SDP i DF definirali šest principa za provedbu odluke Ustavnog suda BiH

M. R. S.

5.4.2018

U Parlamentu BiH danas je održan sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka o izmjenama Izbornog zakona.

Ovo je jedan u nizu sastanaka na nivou visokih stranačkih delegacija.

Učestvovali su predstavnici SDA, SBB-a, DF-a i SDP-a, koji su iskazali zadovoljstvo nakon sastanka te su rekli da su definirali šest principa za provedbu odluke Ustavnog suda BiH.

- Danas su četiri stranke napravile dodatni napredak. Detaljno su definirani principi koje su jučer usaglasili lideri - kazao je nakon sastanka Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Stavovi SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a vezani za provedbu odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića: 

1. Potrebno je uspostaviti punu simetriju između Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS tako što će se nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH izjednačiti s nadležnostima Vijeća naroda RS.  

2. U Domu naroda Parlamenta FBiH bit će najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu. 

3. Distribucija preostalih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH bit će utemeljena na popisu stanovništva iz 1991. godine.

4. Prilikom distribucije preostalih mandata po kantonima poštovat će se princip proporcionalnosti.

5. Osigurat će se ustavna garancija da će svaki klub naroda biti popunjen.  

6. Potrebno je spriječiti svaku manipulaciju etničkog izjašnjavanja u skladu s međunarodnim standardima koje je BiH preuzela.

Kako je rekao Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH, na sastanku eksperata četiri stranke precizno su definirani stavovi od sinoć sa sastanka lidera SBB-a, SDA, DF-a i SDP-a.

- U ovom trenutku ne znam kakvi će biti stavovi i komentari drugih stranaka - dodao je Džaferović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.