SREBRENICA

Džemila i Omer Spahić ponovo će otvoriti aščinicu u kojoj su radili 50 godina

S. SMAJLOVIĆ

6.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon zimske pauze Džemila (76) i Omer (77) Spahić u maju će ponovo otvoriti aščinicu „Kod Omera“ u Srebrenici, gdje su 50 godina hranili Srebreničane i one koji su dolazili sa strane. Zahvaljujući domaćim jelima, za ovu aščinicu daleko se čulo, a poslije rata ovdje su na ručku bili svi visoki predstavnici i ambasadori u BiH te međunarodni diplomati.

Hrana za funkcionere

Neshvatljivo je doći u Srebrenicu, a ne ručati „Kod Omera“. Tako je, osim visokih međunarodnih diplomata, prilikom posjete Srebrenici, ovdje ručala i jordanska kraljica Nur, koja se oduševila punjenim paprikama i pohovanim patlidžanima, spremljenim u ovoj aščinici.

- U Srebrenicu sam se vratio 1999. godine, kada su bošnjački funkcioneri počeli raditi u općinskoj administraciji i ja sam im više od godinu spremao hranu i tada je bilo najteže, jer grad tada nije bio siguran - sjeća se Omer.

Veli da je godinu kasnije ušao u posjed svoje kuće, koju je obnovio zajedno s poslovnim prostorom i ponovo otvorio aščinicu. Kaže da najviše posla ima u ljetnim mjesecima kada je značajna posjeta Memorijalnom centru Potočari, a posla ima vikendom.

Penzionerski dani

Džemila i Omer ispunili su uvjete za penziju, ali su nastavili raditi. Ne žele staviti katanac na svoju poznatu aščinicu. Namjeravaju je nekom izdati pod zakup da nastavi tradiciju. Omer bi novog aščiju uveo u posao, a Džemila bi jedno vrijeme pomogla u spremanju hrane. Kažu da je kroz njihovu radnju prošlo dosta svijeta i s mnogima su stekli prijateljstva.

Pola radnog vijeka u aščinici

Po završetku Ugostiteljske škole u rodnom Zvorniku, bračni par Spahić 1968. godine prošlog stoljeća skrasili su se u Srebrenici. U centru grada otvaraju aščinicu, a nakon nekoliko godina u kupljenu kuću prenose radnju. Radeći pola vijeka u aščinici, školovali su sina i kćerku, koji su otišli svojim putevima i ne žele nastaviti roditeljsku tradiciju. Kažu da će raditi dok ih zdravlje služi ili dok nekom radnju ne izdaju u zakup.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.