BIH

Taoci smo režima, vrijeme je da ga se oslobodimo – olovkama!

S. Saletović

K. KEŠMER

11.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Foto: S. Saletović


U organizaciji Saveza za bolju budućnost (SBB), u „Zlatnom salonu“ hotela „Radon Plaza“ održana je tribina pod nazivom „Bosna i Hercegovina u dvodecenijskoj talačkoj krizi“, kojoj je prisustvovalo oko 200 građana.

Nacionalističke oligarhije 

Moderator tribine bio je Adis Arapović, dok su gosti bili prof. dr. Enver Kazaz, prof. dr. Goran Kovačević, novinar i publicista Nedžad Latić te ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić.  

Na samom početku Arapović je kazao da je 200 ljudi, koji su ispunili salu, dokaz da je tema interesantna i provokativna.

- Kada sam zvao goste i kazao im temu, dobivao sam smijeh. Dakle, tema je provokativna. Tribina će trajati 90 minuta, kao utakmica, i dokazat ćemo da smo u talačkoj krizi, koja ne traje godinu, dvije, deceniju, već dvije decenije, i mislim da smo zreliji nego ikada da tu talačku krizu prekinemo – naveo je Arapović.

Profesor Kazaz rekao je da je bh. društvo talac određenih politika i oligarhija.

- Ako ste vi taoci, neko vas je zarobio i drži vas u stanju određene neizvjesnosti i na drugoj strani može nekoga da ucjenjuje. Ovo nas tjera da se oslobodimo ovog stanja. Nacionalističke oligarhije žele da rat dovrše kroz krize kao što je ustavna, koja traje od kraja rata, ali rat se ne rješava mirnim sredstvima. A to znači da je stanje mira stanje utišanog ili zarobljenog rata, zato nam treba potpuno nova politika. To možemo dobiti na dva načina. Potpunom promjenom političke filozofije ili revolucija. Revolucija ne dolazi u obzir, dakle, prvo: Režim mora pasti. Režim koji nam postavlja pogrešne koncepte vjere, bošnjaštva, ekonomije... To možemo olovkama na izborima – kazao je Kazaz.

Da je pogrešno reći da nas samo režim drži kao taoce, već da iza njega stoje pojedinci, smatra profesor Kovačević.

Partitokratija, a ne demokratija

- Nije nacionalizam jedini kojim su nas zarobili. Jeste dio toga, ali nije jedini. Svi su učestvovali u kreiranju talačke krize, neki manje, neki više. Nije smisao da mi govorimo ko je kriv, bitno je da napravimo korak naprijed, koji će pokazati sve što je loše i koji će nam pokazati budućnost BiH. Govore nam da živimo u demokratiji, a živimo u partitokratiji – naveo je Kovačević.   

Kazaz je na to dodao da iza režima stoje pojedinci koji koriste represivne metode kroz utjecaj na policijske i pravosudne organe, sudove i tužilaštva.

Arapović je potom raspravu okrenuo na linč protiv onih koji govore ono što misle, a što nije po volji režimu, te naveo primjer Nedžada Latića.

On je kazao kako naš režim nema državu te da je na sceni vlast jednog klana, mafijaškog, porodičnog ili vjerskog.

Odredi smrti

 - Ovdje se vrši zastrašivanje putem medija, verbalno itd. U Sarajevu patroliraju odredi smrti, koji su stranački mobilizirani, formatirani i obučeni, i imaju medijski tiperi. I ti tiperi kažu „ovaj je prešao crvenu liniju, svašta priča i piše“ i onda djeluju odredi smrti. Takvi onda imaju pohvale od svojih gazdi – naveo je Latić.  

Na pitanje je li eskalacija uličnog nasilja rezultat slabosti režima ili je to njegova slabost, Latić je kazao da su režimi u proljeće paranoični i da je to pokazatelj slabosti.

Kazaz je, također, kazao da je to slabost te je naveo da je moguće da je Sebija Izetbegović odustala od kandidature za Predsjedništvo jer je osjetila slabost stranke iz koje dolazi.

- Izetbegović bi bio bošnjački Erdoan. Izetbegovićev režim puno jači teror provodi putem društvenih mreža, partijskih medija i javnih institucija – naveo je Kazaz.

Arapović je potom pitao ministra Mulabdića jesu li ljudi sigurni i odakle su se pojavili partijski egzekutori. 

- Jedini sam ovdje „režimski“ čovjek, čovjek sistema. Moram reći da je politika ta koja upravlja državom i da imamo dvodecenijsku talačku krizu, jer je politika privatizirala državu. Prvo što sam naučio na fakultetu jeste da policija mora biti depolitizirana. Sigurnost u KS je multiplikacija sigurnosti savremenih izazova kojima je okupiran čitav svijet. BiH i Sarajevo nisu amnestirani od tih izazova. Sigurnost u KS je ipak stabilna. Međutim, kao što sam rekao, politika upravlja državom i sigurnosna situacija zavisi od toga. Loša sigurnost je rezultat lošeg vođenja politike – naveo je Mulabdić. 

Upitan ko će štititi "obične" ljude od partijskih egzekutora, jer su oni dovoljno spremni da napadnu poznate ljude kao što je Latić, Mulabdić je kazao da će to uraditi policija, i to profesionalno.

On je dalje naveo kako politika pokušava utjecati na rad i policije te naveo primjer da je SDA tražila smjenu komesara MUP-a KS jer nije dojavio da će biti uhapšeni visoki funkcioneri ove stranke.

Nedžad Latić je na kraju dodao da bi Bakir Izetbegović, zbog svega što se dešava i zbog toga što vidi da mora napustiti političku scenu odmah, "potpisao da član Predsjedništva BiH bude Fahrudin Radončić, ukoliko bi mu ovaj obećao da ga neće hapsiti" zbog kriminala koji je počinio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.